Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Det er vigtigt at høre folkets mening som statsminister. Og er der ét sted folk siger, hvad de mener, er det i en taxa,« siger den norske statsminister Jens Stoltenberg i en kampagnefilm, hvor han agerede helt almindelig taxachauffør med helt tilfældige taxakunder. Sådan ser det i hvert fald ud ved første øjekast. Videoen har været delt viralt og TV-stationer som blandt andre DR, TV 2, BBC og The Guardian har vist videoen.
I virkeligheden var flere af deltagerne castet på gaden, og flere har tilmed modtaget penge for at deltage. De vidste, at de skulle deltage i en kampagnevideo, men de vidste ikke på forhånd, hvad der præcis skulle ske, skriver den norske avis VG.
Lektor i politisk kommunikation og politisk kommentator Rasmus Jønsson understreger, at det er problematisk, at det ikke fremgår af videoen, at der er tale om castede deltagere.
»Det er fuldstændig åndssvagt, at de ikke sørger for at få den rette etiket på. I Danmark har vi set mange eksempler på, at små fejl kan overskygge kampagnens budskab. Man skal altid sørge for, at der ikke er noget at komme efter på den front, når man laver en kampagne som denne,« siger Rasmus Jønsson.
Rasmus Jønsson siger, at det er et sjovt påhit fra Arbeiderpartiets side. Ifølge ham er det dog problematisk, at man ikke har været ærlig fra start og oplyst om måden, videoen var blevet lavet.
»Set fra Stoltenbergs side er det jo fantastisk, at videoen er blevet delt så meget på de sociale medier. Det er en ny og spændende form for mediekommunikation, hvor han signalerer, at han er i øjenhøjde med folk og lytter til, hvad borgerne siger. Men set fra medieperspektiv er det problematisk, at han ikke får den præsenteret i den rette indpakning, at det er en iscenesat kampagne,« siger Rasmus Jønsson.
Problematisk for medierne
Ifølge Lasse Jensen, lektor ved RUC og studievært på P1-programmet Mennesker og Medier, er det problematisk, at medier verden over har bragt historien uden at oplyse om, at deltagerne var castet på forhånd.
»Det er altid problematisk, hvis medier ikke dobbelttjekker deres oplysninger. Nettet er et uendeligt arkiv af alt muligt. På video kan du iscenesætte og manipulere med billeder. Ens muligheder for at efterprøve det er også ofte begrænsede, så det er nok svært at undgå sådan noget her helt,« siger Lasse Jensen.
Ifølge ham er det blandt andet et resultat af hastighed og konkurrence medierne imellem, der gør, at medierne hopper på den slags videoer og bringer dem uden at kende omstændighederne.
»Det er det, hele hastigheden har gjort ved journalistikken, vi har deadline hele tiden, og fristelsen for at hoppe på er stor. Man vil jo heller ikke lade være med at bringe en sjov video som denne, for ens konkurrenter kan også bringe den, og det er jo også sådan nogle overvejelser, man sidder med som journalist,« siger Lasse Jensen.
Det er stadig en god kampagne
Ifølge Rasmus Jønsson er det en skam, at kampagnens problemer har vækket opsigt. Ifølge ham kunne man sagtens bringe videoen alligevel, dog med det forbehold, at deltagerne var castet på forhånd.
»Jeg synes, det er synd for den her video. Man kunne sagtens have lavet den enten ude at caste folk og give dem betaling for at medvirke. Eller også skulle man lade det fremgå tydeligt. Det er stadig en sjov video og et sjovt koncept. For vi lever i en tid, hvor statsmænd næsten kun færdes med livvagter og på bonede gulve. Det er jo genialt at sende ham ud som taxachauffør. På den måde er det godt sent, men udførelsen er ærgerlig,« siger Rasmus Jønsson.
Ifølge Lasse Jensen skal man altid være opmærksom, når der er tale om politisk reklame. Både medier og medieforbrugerne skal være opmærksomme, og man er nødt til at have en kritisk tilgang til det, man får præsenteret.
»Politisk reklame er ligeså manipuleret som reklame for et hvilketsomhelst andet produkt. Der manipuleres. Man skal ikke nødvendigvis lade være med at bringe den i medierne, man skal bare huske at have de rigtige forbehold,« siger Lasse Jensen.