Vinyl i HD-kvalitet kan være fremtiden

En østrigsk virksomhed har søgt patent på ny 3D-laserteknologi, der angiveligt kan producere vinylplader på den halve tid med både klarere lyd, længere spilletid og højere volumen.

Hidtil har det været både dyrt og besværligt at producere vinylplader, men det kan en ny opfindelse ændre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinyl-plader i HD-kvalitet? Det lyder langt ude, men det kan blive en realitet inden for ganske få år.

I den forgangne uge søgte den østrigske virksomhed Rebeat Digital om et EU-patent på en helt ny måde at producere vinyler i høj kvalitet, der angiveligt vil skære 60 procent af produktionstiden og hæve både spilletid og volumen med hele 30 procent. Det skriver onlinemediet Digital Music News, der har kigget nærmere på patentansøgningen.

Den nye teknologi har potentialet til at blive lidt af en revolution. Vinylplader produceres nemlig i dag på stort set samme måde som i 1960erne.

Det er en både avanceret og tidskrævende proces, der kort fortalt går ud på, at man først laver en såkaldt master, hvor lyden skæres direkte ned i en lak- eller kobberplade, som så efterfølgende galvaniseres i en omfattende kemisk proces.

Denne master bruges man så til at støbe det metalstempel, som bruges til at masseproducere de færdige vinylplader.

Den nye teknologi er baseret på en kombination af 3D-baseret topografisk kortlægning og lasertryk. I stedet for at lave masteren ved at skære lyden direkte ned i en lakplade, laves der en computergenereret 3D-model af masteren med helt præcis angivelser af pladerillernes dybde og justering af frekvensområderne. Dernæst skæres 3D-modellen direkte ned i metalstemplet ved hjælp af en særlig laserbrænder. Dermed skærer man hele den avancerede, tidskrævende og ikke mindst forurenende kemiske proces helt ud af ligningen.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ifølge Rebeat Digital vil metoden med sin øgede præcision altså optimere pladerillernes struktur så meget, at det både vil medføre en mere veldefineret lyd samt øget spilletid og volumen.

Betyder den nye teknologi så, at man skal ud og investere i en helt ny pladespiller? Nej, lyder det fra Rebeat. De nye HD-vinyler vil være fuldt kompatible med gamle pladespillere, omend man vil skulle investere i en særlig HD-pickup for at få det fulde udbytte af den øgede vellyd.

Massive flaskehalsproblemer

Udsigten til en ny, billigere og mere præcis måde at producere vinyler på falder på et tørt sted. Pladesalget er konstant for opadgående i disse år, og efterspørgslen har ikke været større begyndelsen af 1990erne. Alene i USA steg pladesalget med knap 30 procent i 2015.

Den øgede efterspørgsel har dog også skabt massive flaskehalsproblemer på de relativt få eksisterende pladetrykkerier.

Dels fordi de store pladeselskaber er begyndt at sprøjte en strøm af genudgivelser og særtryk ud i forbindelse med den årlige Record Store Day. Dels fordi vinylproduktionen er bundet op på et finit antal gamle maskiner og pladepresser, der gik ud af produktion helt tilbage i 1960erne.

Om den nye teknologi kan holde, hvad den lover, må vi formentlig vente nogle år på at finde ud af. I første omgang skal Rebeat Digital have sikret sig et globalt patent på den nye teknologi. Dernæst skal de ud og finde investorer. Men mon ikke der vil være nogle interesserede derude?