Vinnie Who: »Jeg har lyst til at være dreng resten af mit liv«

Torsdag aften var en stor aften for 25-årige Niels Bagge. Han havde fået en af den danske musikverdens allerstørste cadeauer. Sammen med sit band skulle han, under aliasset Vinnie Who, nemlig åbne Orange Scene på årets Roskilde Festival.

Niels Bagge, kendt under kunstnernavnet Vinnie Who, åbnede torsdag aften Orange Scene på Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Jeg havde det som om, jeg skulle ind og bokse," fortæller Niels Bagge, da AOK møder ham på en bænk i Mediebyen bag Orange Scene. Det er dagen efter hans store koncert på Roskildes hovedscene, som han åbnede for de feststemte festivalgængere under kunstneraliasset Vinnie Who. "Jeg skulle ind og pisse territoriet af. Jeg var sådan lidt, arrrgh, vred på en god måde. Det hjælper lidt for mig at psyke mig selv og sige til mig selv, at nu får de sgu hele armen. Og da vi stod der, kunne jeg sagtens stille skarpt. Og mit åndedræt blev roligt igen."

Oplevelsen indfriede da også alle bandets forventninger. Orange Scene er for mange musikkens allerhelligste, og det er, i musikbranchen, en meget stor ære at spille koncert under den orange teltdug.

"Det var helt vildt. Også overdrevet intimiderende. Jeg har ikke brug for at blive hyldet. Men jeg bliver stolt over, at min musik og mit band bliver hyldet på den måde. Det kan jeg sagtens bruge til en masse. Men personligt tror jeg ikke, jeg tager det ind."

Niels og hans manager har meget på to do-listen. Alle vil tale med Vinnie Who og stille ham spørgsmål om torsdagens koncert, hans musik og personlighed. Manageren serverer æblejuice for os på bænken. "Skål! Det er godt, hun ikke har puttet vodka i," griner Niels, mens vi klinker plastickrus.

"Vi har jo vidst i rimelig lang tid, at vi skulle spille. Derfor har vi også bygget nogle forventninger op, som var fuldstændig sindssyge. Da jeg stod oppe på scenen, syntes jeg faktisk, scenen virkede rimelig lille. Men da jeg stod og kiggede op på den nedefra, virkede den enormt stor. Det er godt nok en mærkelig størrelse, ikke?"

Det begyndte med en MySpace-profil

Et af de hyppigst stillede spørgsmål fra pressefolkene er, i følge Niels Bagge selv, hvem ham der Vinnie Who er. Og det er der en meget simpel forklaring på.

"Det er jo bare mig, når jeg laver musik. Det startede med, at jeg spillede i en masse bands, og så var jeg skide irriteret over, at mine ideer blev nedstemt i øvelokalet. Så tænkte jeg, at så laver jeg bare musik selv. Det var der, jeg fandt på mit alias. Jeg sad og brainstormede lidt over det sammen med min bedste ven, som syntes, at det lød ret sejt. Og det syntes jeg også. Jeg kunne godt lide, at det nærmest var et fornavn og et efternavn."

Men den store succes, som Niels med har haft under kunstnernavnet, var ikke helt med vilje. Faktisk var det bare meningen, at han ville lave musikken for sig selv - og med sig selv.

"Men så kunne jeg ikke lade være med at lave en MySpace-profil, og så gik det hele meget stærkt. Siden da har det bare været en sjov størrelse. Jeg kan stadig godt lide at tænke det på den måde, at det er noget, som er mit. Jeg er ikke nogen andres, overhovedet."

Den ydmyge "dreng", som medierne ynder at kalde ham på trods af sine 25 år på bagen, har det helt fint med sit image.

"Jeg har lyst til at være dreng resten af mit liv. Jeg har på ingen måde lyst til at være voksen, og jeg føler mig heller ikke voksen overhovedet. Det er perfekt. Og det er perfekt at være i et erhverv, hvor det virker som om, det bare er okay."

Selvkritik fungerer som drivkraft

En mand kommer forbi og smækker dagens udgave af Politiken på bænken. Forsiden er prydet af et stort billede fra koncerten suppleret med fem ud af seks hjerter fra Pernille Jensen. Pludselig er det endnu mere tydeligt at mærke på Niels, at han ikke helt har slugt oplevelsen endnu.

"Det er sgu vildt," siger han og stirrer på avisen. "Dét er dejligt."

Snakken falder på musikbranchen. For Niels Bagge hører ikke til i kategori med de overfladisk popmusiker - han interesserer sig faktisk for musikuniverset og har sine holdninger på plads. For eksempel mener han ikke, man bør køre et soloprojekt ved siden af et band, man påstår at stå ved.

"Jeg kan godt forstå, at det er rigtig svært at lytte til éns egen musik. Jeg hader også halvdelen af mit eget repertoire. Men jeg står fandeme ved det. Jeg kan jo også bare lade være med at lytte til det. Samtidig er det en del af drivkraften til at lave en ny plade, som man så håber, man bliver stolt over."

Men selvom han interesserer sig for branchen, har han endnu ikke haft lejlighed til at opleve koncerter her på Roskilde.

"Jeg var i Gringo Bar hele natten. Mange fra bandet skulle lige nå ned og høre Animal Collective. Det kunne jeg overhovedet ikke overskue. Jeg havde fået så mange indtryk, jeg ville slet ikke kunne suge noget ind. Jeg har snakket med en million mennesker, og jeg kan overhovedet ikke huske, hvad vi har snakket om," griner Niels. "Det var en pissegod aften."

Næste mål er en sløset plade

Og bliver det overhovedet større end at spille på Orange Scene?

"Det er lige før, det ikke kan blive større i Danmark. Det kan selvfølgelig blive større, hvis vi får lov til at spille der igen. For så er man ikke et lille band, som får mulighed for at gøre noget stort. Jeg er totalt klar på at prøve det igen."

Navnet er sat, og Niels har etableret sin karakter, Vinnie Who, på den danske musikscene. Han har indspillet to plader - og han har stadig blod på tanden.

"Næste mål er at indspille noget nyt. Det gør jeg i løbet af efteråret. Det sidst pladeprojekt gik ud på at lave en ren popplade. Nu har jeg lyst til at lave noget lidt anderledes. Noget, der er lidt mere grimt. Jeg har været helt hysterisk med, at det hele skulle ligge snorlige, og det har jeg egentlig altid været. Nu er jeg bare lidt træt af det. Nu skal det være sløset - som det lyder i virkeligheden."