Vincent van Gogh skød sig selv - nu er revolveren kommet på auktion. Men er den ægte?

En køber har investeret 1,2 millioner kroner i det mulige våben bag Vincent van Goghs død. Forvalterne af malerens arv kalder historien for usikker og skælder ud.

VanGoghRevolver
Auktionshuset bag det kontroversielle salg af revolveren kalder våbnet for »det mest berømte i kunsthistorien« - men intet er sikkert. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS GUILLOT

Det mulige våben bag Vincent van Goghs død er blevet solgt for 162.500 euro eller godt 1,2 millioner kroner.

Salget blev formidlet af Hôtel Drouot i Paris - verdens femtestørste auktionshus - og gennemført på et bud over telefon.

Omstændighederne bag den hollandske malers dramatiske afsked med livet har længe hørt til kunstmiljøets helt store mysterier:

Han havde været indlagt på et mentalhospital i sommeren 1889 og derefter boet til leje på kroen i Auvers-sur-Oise lidt nord for den parisiske hovedstad.

En datter af kroejeren fandt ham så oppe på værelset 27. juli 1890 med et skudsår midt i brystet.

Geniet havde efter eget udsagn forsøgt selvmord med skud fra en revolver og tabt våbnet undervejs. Men da da han var kommet til bevidsthed og ville fuldføre sit forehavende, kunne han ikke finde våbnet igen.

Vincent van Gogh døde af sit sår to dage senere. Om han virkelig havde taget livet af sig, er til gengæld aldrig bevist.

Men er den ægte?

Våbnets nye ejer har ikke nødvendigvis fået den ægte vare:

Revolveren blev fundet af en landmand på egnen i 1965 og havde bare den rigtige alder og den korrekte kaliber.

Det hollandske Institut Van Gogh kritiserer auktionen på grund af det manglende bevis for ægtheden - og for hele »kommercialiseringen af en tragedie,« hedder det i en officiel meddelelse.

Auktionshuset har hverken oplyst sælgers eller købers identitet. Sælgeren kunne ifølge The Art Newspaper være en vis Régine Tagliana:

Vincent Van Gogh døde i dybeste fattigdom og er i dag en af verdens mest elskede malere - som her under en interaktiv udstilling ved navn »Meet Vincent Van Gogh Experience« i Barcelona tildligere på året. Foto: EPA/Toni Albir Fold sammen
Læs mere
Foto: Toni Albir.

Hun er datter af det ægtepar, der i 1952 købte cafeen og dermed malerens sidste opholdssted. Værtsparret fik selv våbnet foræret omkring 1960 fra finderen i form af en anonym landmand på egnen.

Revolverens findested kunne ifølge BBC være et bevis for den gamle mistanke om van Goghs død som selvmord:

En morder ville have gemt mordvåbnet af frygt for opdagelse og ikke bare smide det fra sig - hvorimod Vincent van Gogh godt kan have tabt det ud af hånden under sit halvt mislykkede selvmord.

Revolveren vil formentlig blive udstillet på Franfurts store Städel Museum med åbning 23. oktober.