»Vild med dans«​ er tilbage - for 16. gang. For de kendte kan det blive en dyr cha-cha-cha

Det er ikke bare et af danskernes mest elskede TV-programmer. På 16. år er »Vild med Dans« også blevet et format, der kan afgøre en karriere. »Det er næsten blevet et billede på selve livet,« fastslår ekspert, der mener, at falsk ydmyghed og en blank facade kan koste deltagerne dyrt.

I aften går det løs igen. »Vild med dans« er tilbage - 16. gang. Og det er enten knald eller fald for danserne. Hvordan vinder man? Det har caster Elisa Lykke et bud på. Hun siger: »Falsk ydmyghed eller en lidt for kontrolleret facade bliver helt klart straffet. Seerne vil have, at deltagerne viser deres dedikation.« Her er det skuespiller Mille Dinesen med sin partner Mads Vad samt bokser Sarah Mahfoud med partneren Morten Kjeldgaard i freestyle (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Spørg fem forskellige danskere, hvad de skal se i fjernsynet i aften. Sandsynligheden for, at mindst en af dem svarer »Vild med Dans« er ret stor.

Gennem 16 år er programmet blevet et af de mest elskede formater på TV. Samtidig er det blevet en magtfaktor i den danske underholdningsindustri. Fordi det er så langvarigt og viser kendte, der knokler med noget nyt, kan det både genstarte - og ødelægge karrierer.

Robert Hansen, skuespiller

»På det tidspunkt blev jeg opfattet som en badboy. Jeg har ikke danset særlig meget - bortset fra på de københavnske natklubber, hvor jeg så til gengæld havde danset så rigeligt«


»Det er aldrig til at sige, om du bliver Jesper Skibby eller Allan Simonsen,« som Robert Hansen siger med henvisning til to sportsfolk, der klarede sig helt forskelligt. Selv endte han med at vinde det hele i 2007.
Ikke bare karrieremæssigt, men også personligt.

»Det stak helt af, da jeg vandt. Jeg blev tilbudt alt fra filmroller til reklamefilm. Det var en ny fødsel af Robert Hansen,« siger han.

Sådan gik det også kollegaen Simon Stenspil. Da den 35-årige skuespiller gjorde sin entré på dansegulvet i 2018, var han et mindre navn. I dag er han på filmoptagelse og så fortravlet, at han beder mig kontakte sin agent. Da hun får opkaldet, lader hun et meget langvarigt suk indikere, at den slags henvendelser ikke længere er noget, der er plads til i Stenspils kalender.

Hun ringer aldrig tilbage.

Vild med Dans var en offentlig tilgivelse

»En plads i »Vild med Dans« kan få afgørende betydning for den rette person,« siger Elisa Lykke, der er caster og kendisekspert. Hun understreger, at programmet kan være genialt for de unge navne, der gerne vil have flere opgaver. Derudover er det godt for dem, der vil vise, at deres talent rækker længere end til det, de er kendt for.

»Man skal matche formatet. I den forstand er det et kæmpe scoop for sangerinden Coco O, der er med i år. Hun er en person, der kan virke lidt mystisk, måske tilmed arrogant. Det tror jeg bestemt ikke, at hun er, og det får hun plads til at vise i programmet, fordi det strækker sig over så lang tid«.

En af dem, der virkelig fik meget ud af at snøre danseskoene, var Robert Hansen. I 2006 var den københavnske skuespiller et fast navn i tabloid-aviserne, der skrev om hans kokainmisbrug og spirituskørsel.

»På det tidspunkt blev jeg opfattet som en badboy. Jeg har ikke danset særlig meget - bortset fra på de københavnske natklubber, hvor jeg så til gengæld havde danset så rigeligt,« husker Robert Hansen, der indrømmer, at han blev ret overrasket, da programmets caster ringede. Alligevel greb han chancen.

Silas Holst er en af de profesionelle dansere, der er blevet bredt kendt af programmet. I år danser han med i programmets første same-sex par sammen med skuespilleren Jacob Fauerby, Her er Silas Holst fotograferet sammen med skiløberen Sophie Fjellvang-Sølling, der var hans partner i Vild med Dans 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen.

Det gav pote.

»Jeg mødte op med to venstre ben, men gennem programmet begyndte jeg at tænke i holdning og træning Jeg blev grebet af det. Og så kunne jeg pludselig mærke, at medierne interesserede sig for mig på en ny måde,« siger Robert Hansen. I dag mener han, at programmet genstartede hans karriere.

»For mig blev »Vild med Dans« en mulighed for at vaske tavlen ren. Jeg kan huske, at jeg kom ned en morgen og så mig selv omtalt som »Gentleman Roberts« på forsiden af formiddagsavis. Der følte jeg, at jeg var blevet tilgivet. Og jeg sagde til mig selv: »Folk kan jo godt lide dig. Nu tager du dig altså sammen og giver den en skalle«.

Ifølge Elisa Lykke er det netop vilje til at investere sig selv, der giver pote hos danskerne. Til gengæld er der andre ting, der udløser øjeblikkelige strafpoint.

»Falsk ydmyghed eller en lidt for kontrolleret facade bliver helt klart straffet. Seerne vil have, at deltagerne viser deres dedikation,« siger Elisa Lykke, der ser en sammenhæng mellem de glatte facader og politikernes dårlige resultater.

»En person som Astrid Krag gik ind og ud af »Vild med Dans« uden at vise særlig meget af sig selv. Sådan er det som regel med politikerne. De er alt for kontrollerede. Den eneste undtagelse af Klaus Bondam, der virkelig gav den gas og viste en meget ægte begejstring,« siger Elisa Lykke om den tidligere borgmester og nuværende direktør i Dansk Cyklist Forbund,

Et billede på livet

Det er dog ikke kun godt, når man pludselig bliver så eksponeret, som deltagerne gør i »Vild med Dans«. Skuespilleren David Owe, der vandt i 2005, har flere steder fortalt, at hans telefon kimede ubønhørligt efter sejren. Til gengæld blev han også lagt for had af både satirekarakteren Dolph og i P3-programmet »De Sorte Spejdere«.

I 2007 ramte samme folkelige irritation Vicky Berlin, der fik enorm kritik, efter at hun offentligt sagde, at programmet var en kamp om popularitet og ikke dansetalent. Da hun tilmeldte sig, havde hun tænkt at »Vild med Dans« kunne skabe lidt opmærksomhed omkring hendes satireprogram »Tjenesten«, men da det kom til stykket var der ikke en kat, der spurgte til det.

»Jeg er helt luksusagtig træt af at svare på de samme spørgsmål. Helt vild,« sagde hun til Berlingske i 2007.

Skuespilleren Robert Hansen havde store problemer i 2006, hvor formiddagsbladede skrev om misbrug og private problemer. I dag mener han, at »Vild med Dans« blev hans genfødsel Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt.

»Vild med Dans« er på mange måder et indblik i selve livet. Det er her, du ser folk, der offentligt brokker sig, når de taber. Du ser kærlighed og ægteskaber og skilsmisser. Sangeren Noam Halby blev gift med danseren Katrine Bonde og så var der dengang, Mads Holger kom op og slås med danseren René Christensen, der dansede med Mads Holgers kone Paula Larrain. »Vild med Dans« giver virkelig seerne mulighed for at forelske sig - eller det modsatte,« siger Elisa Lykke.

Et alsidigt udvalg

På TV2 er man meget opmærksom på, at »Vild med Dans« ofte kommer ind bag facaden på de medvirkende. Ifølge redaktør Thomas Strøbech er det netop programmets styrke.

Elisa Lykke, caster

»Falsk ydmyghed eller en lidt for kontrolleret facade bliver helt klart straffet. Seerne vil have, at deltagerne viser deres dedikation«


»Du kan ikke bluffe dig gennem »Vild med Dans. Du  stiller dig selv til skue for hele Danmark, mens du kæmper med at lære noget, der er nyt og svært. Jeg tror, at det er ærligheden og eventyret og festen, der gør programmet så populært,« siger Thomas Strøbech og afviser, at redaktionen tænker i, hvilke deltagere, der kan blive lagt for had - og hvem, der vil blive elsket. Den slags kan nemlig ikke forudsiges.

»Vi anede heller ikke, at Anne Mette Rasmussen ville blive så populær. Hun var en skjult stjerne, der overraskede os alle. Det samme gjaldt Allan Simonsen, der havde en meget større og mere dedikeret fanbase end vi troede. Jeg er lige så spændt på dette års »Vild med Dans« som alle andre,« fortæller Thomas Strøbech. Og understreger så, at deltagernes kendthed ikke er specielt afgørende, når først de står på dansegulvet.

»Vi ser ofte, at det er de mindst kendte, der vinder. Når først de er på gulvet, er deres kendisfaktor er ikke afgørende«.