Vil forbyde klassisk Tintinbog i Belgien

Herge's tegneserie 'Tintin i Congo' med den populære tegneseriehelt kræves forbudt i sit hjemland Belgien efter anklager om, at bogen er racistisk.

Foto: SEBASTIEN PIRLET

En gammel Tintin-bog anses for at være så kontroversiel, at en congolesisk mand nu forsøger at få den forbudt i tegneseriestjernens eget hjemland Belgien.

Det er således op til en belgisk domstol at afgøre, om bogen 'Tintin i Congo' må sælges i Belgien - og hvis det er tilfældet, om bogen så skal bære et advarselsskilt om, at den er racistisk.

Det skriver BBC.

'Tintin i Congo' er tidligere blevet stærkt kritiseret for dens råt fremstillede racistiske stereotyper. For tre år siden opfordrede Storbritanniens Kommission for Racelighed således til et forbud af bogen, som de mente, indeholdt billedsprog og ord med 'hæslige racistiske fordomme'.

Bogen, der er skrevet i slutningen af 1920erne, er det andet Tintin-eventyr skabt af Herge, og forfatteren har senere udtalt, at den var en 'ungdommelig synd', som reflekterede tidens fordomme.

I dag er de engelske udgaver af 'Tintin i Congo' placeret ved siden af de mere 'voksne' bøger og solgt med en advarsel om, at indholdet er krænkende. 

Den congolesiske mand Bienvenue Mbutu, der til dagligt bor i Belgien, og som bedt den belgiske domstol om at forbyde bogen, siger, at han også ville være tilfreds, hvis den sælges med et advarselskilt ligesom de, der anvendes i England.