Vil du give 13.279 kr. for en koncertbillet?

Foto: Thomas Lekfeldt

Hvor meget er egentlig rimeligt at give for en koncertbillet?

Emnet kom op at vende igen i den forløbne uge, hvor blandt andet billetterne til de to koncerter med Bob Dylan i Operaen blev sat til salg. 960 kr. + gebyr for de billigste ståpladser og 1360 kr. for de dyre rækker fik flere op af stolene og kalde priserne for opskruede og alt for høje set i forhold til lignende koncerter i udlandet.

Men selv om det kan lyde dyrt, så er beløbsstørrelsen ikke usædvanlig for koncerter med store kunstnere på steder med plads til et begrænset antal mennesker som eksempelvis Operaen.

Helt grundlæggende handler det mest af alt om markedet. Så længe, der er nogle af os, der er villige til at betale de 1360 kroner for en god siddeplads til en aften i selskab med den nykårede nobelpristager, så er det prisen. Og det er der.

Billetterne til begge de danske Dylan-koncerter blev udsolgt på sølle fem minutter, så spørgsmålet er nærmere, om ikke koncertarrangøren med lethed kunne have forlangt det dobbelte. Så længe, der er både billigere og dyrere billetter, og oplevelsen ikke bliver forbeholdt de udvalgte, så har vi faktisk et helt rimeligt prisniveau på koncerter herhjemme.

Der, hvor det imidlertid begynder at lugte af bondefangeri, er på det hastigt stigende marked for såkaldte VIP-billetter. Det er billetter, hvor man køber sig til lidt ekstra af forskellig slags og for en aften måske kan føle sig lidt vigtigere end alle andre koncertgæster. En sådan billet til eksempelvis Metallica-koncerterne i Royal Arena til februar koster den nette sum af 13.279 kr.

For det beløb får man en siddeplads, en vært, der hjælper én med fadøl og lignende, lov til at være i et område inden koncerten, hvor der er én eller flere fra bandet, 2 drinksbilletter i lukket område, buffet, lille Metallica-udstilling, et billede af bandet, en sætliste med autografer og et par andre småting. En anden aktuel VIP-pakke er »Welcome To The Jungle Ultimate Pakken« til Guns N’Roses i Parken 27. juni. Pris: 7.650 kr. Får man så lov til at trykke Slash eller Axl Rose i hånden? Nej. Man får ikke engang en selfie sammen med bandet. End ikke en siddeplads. Man får en ståplads oppe foran og tidlig adgang, backstage rundvisning, særlig adgang til VIP-området, fotomulighed fra scenen (uden bandet) og så lidt ekstra souvenir-lir. Thats it.

Jeg synes ikke, det lyder som noget, der er så mange penge værd. Men det er der åbenbart andre, der synes. Der er i hvert fald et marked for den slags – sikkert i overvejende grad virksomheder, der gerne vil give kunder og samarbejdspartnere en ekstra oplevelse. Men lad dog være og køb i stedet en helt klassisk koncertbillet, hvor du ikke sidder i en lænestol med designercocktails, men i stedet står og bliver klemt og får fadøl i nakken sammen med alle os andre. For mig er det også en del af en god koncertoplevelse.