Vil du gerne have din film censureret?

Fredagens Kulturnyheder handler om film uden vold og sex, om man bliver lykkelig af at vinde en oscar og om anmelderros til en afdød rockstjerne.

Selvom han her ser glad ud, er Seth Rogen allerede bekymret for konsekvenserne af et nyt tilbud fra Sony pictures om »rene film«.
Selvom han her ser glad ud, er Seth Rogen allerede bekymret for konsekvenserne af et nyt tilbud fra Sony pictures om »rene film«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Ugens Kulturnyheder begynder med en udmelding fra filmselskabet Sony Pictures, der fremover vil sørge for at deres film kan fås i familievenlige udgaver uden sex, vold og bandeord.

Filmselskabet vil i første omgang tilbyde film i censurerede versioner til brugerne af tre streamingtjenester - Itunes, Vudu og Fandango Now, skriver avisen The Guardian.

Blandt titlerne er »Big Daddy«-komedien med Adam Sandler, Dan Brown-krimien »Inferno«, sportsdramaet »Moneyball« og 1980er-legenden »Ghostbusters«. For undertegnede skribent er det mest opsigtsvækkende, at man i ramme alvor forsøger at censurere en Adam Sandler-komedie. Hvis først man begynder at pille det frastødende ud af hans film, er det jo som at trævle en striktrøje op.

Initiativet hedder Clean Version, og målgruppen er blandt andre børnefamilierne.

»Få action-spækkede blockbusters i ændrede versioner passende for et bredere publikum og føl jer bedre tilpas med at dele jeres favoritfilm«, som det hedder på Sonys site.

Den canadiske skuespiller og komiker Seth Rogen, der har haft ansvaret for ikke så få ganske anstødelige scener i sine egne film, tweetede:

»Holy s---, please don't do this to our movies. Thanks,« skriver skuespilleren på Twitter.

“Gad vide, hvor længe han er lykkelig nu?” tænker undertegnede hyppigt, når en filmkunstner modtager en Oscar eller en Guldpalme.

Den tunesiske filminstruktør Abdellatif Kechiche, der i 2013 fik en Guldpalme ved filmfestivalen i Cannes for sin hede lesbiske kærlighedsdrama “Adeles liv”,  er kommet så meget i pengenød, at han nu sætter sin palme til salg til højestbydende, skriver The Hollywood Reporter.

Sammen med palmen kan man også købe de oliemalerier, som indgår i filmen, hvor den ene hovedperson, Lea Seydoux, spiller en kunstmaler med eget galleri. Årsagen til salget er, at produktionen af Abdellatif Kechiches kommende film, »Mektoub, My Love«, er gået i stå, efter at banken har stoppet al videre kredit til filmen. Hvor mange penge det handler om, og hvorfor banken har trukket sig, ønsker ingen af parterne at udtale sig om.


Det vides ikke, om Kechiches forsøg på at sælge Guldpalmen vil få Cannes-festivalen til at indføre de samme restriktioner på filmprisen, som der i dag er på Oscar’en.

For at forhindre en devaluering af prisens prestige, har Oscar-vindere siden 1951 været tvunget til at skrive under på en klausul, der reelt forbyder dem at sælge deres gyldne statue.

Hvis man insisterer på at ville af med Oscar’en, skal man tilbyde først den til Oscar-akademiet, som ifølge klausulen har ret til at købe den for 10 dollars. Et advokatfirma i Hollywood har specialisteret sig i at lægge sag an mod de arvinger og samlere, der indimellem forsøger at sælge en oscar. De få priser der har været i handlen har hentet auktionspriser til op mod halvanden million dollars.   

DR er den ikke-engelske fjernsynskanal, der flest gange har vundet den amerikanske TV-pris Emmy’en for en dramaserie (fire gange for: “Rejseholdet”, “Nikolaj og Julie”, “Ørnen” og “Livvagterne”).

Til gengæld kan det nogen gange være svært at høre, hvad der bliver sagt på skærmen. Berlingske bragte torsdag et læserbrev fra Flemming Mikkelsen, de rundrede sig over at programmet “Detektor” var udstyret med slagtøjsledsagelse, der gjorde det vanskeligt for en normalthørende og umuligt for en svagthørende at opfatte stemmen.

En mail til DR blev besvaret med et svar fra “DR-service”, der tyder på at det ikke er første gang, at kanalen har skullet forholde sig til netop den klage.

»Det er korrekt, at Danmarks Radio generelt bruger en del lydeffekter og spots. Det hører med til et moderne TV-udtryk, og formålet er at tilføje dynamik til udsendelserne, så de kan stå sig i konkurrencen med andre tilsvarende udsendelser fra andre TV-stationer, som gør det samme. Der er altså tale om fænomener, som er udtryk for den konkurrence, der findes på TV-markedet i dag. Vi er imidlertid klar over, at det undertiden kan virke generende for en del seere, som måske ikke er vokset op med disse effekter på TV, og som derfor ikke oplever dem som lige så naturlige, som de yngre medarbejdere, der producerer programmerne – og de yngre seergrupper generelt. Når det er sagt, giver jeg selvfølgelig din kommentar videre til redaktionen. Med venlig hilsen.«

Guitarlegenden Chuck Berry, døde tidligere på året,  90 år, men han rocker endnu, ifølge Berlingskes anmelder Michael Charles Gaunt, der har lagt øre til det posthumt udsendte album »CHUCK«.

“God gammeldags blues-baseret rock ‘n’ roll, der strutter af glæde og spillelyst,” skriver vor anmelder, der også fremhæver pladens to sjælere, bar-bluesen »You Go To My Head« og kærlighedserklæringen til hustruen, Themetta, på »Darlin’«.

Der var også gode anmeldelser til denne uges største kriminyhed, “Papa”, som er Jesper Steins femte bog om politimanden Axel Steen.   

“Dette er Steins bedste krimi. Øvelse gør mester, og hans sprog har aldrig været bedre,” skriver BO TAO MICHAËLIS, mens Berlingskes anmelder Merete reinholdt roser forfatteren for at levere “kriminallitteratur, når det er mest effektivt,” der ydermere rummer “er spændingsunderholdende og letlæst, men som rummer en psykologisk og litterær dybde, der kræver lidt mere af læseren”.