Vikingesteder skal på kulturarvsliste

Sammen med Island, Norge, Letland og Tyskland søger Danmark om at få gjort vikingesteder til verdensarv.

Jellinge Stenene indgår i den ansøgning om optagelse på listen over verdensarv, som Danmark sammen med fire andre lande har sendt til UNESCO. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordeuropa er rig på borge, gravpladser og andre steder fra vikingetiden, og nu er Danmark sammen med fire andre lande gået sammen om at få en række af disse steder optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Det er Island, Norge, Letland og Tyskland, som Danmark er gået sammen med for at få en række historiske steder fra vikingetiden på listen over verdensarv.

UNESCO, der er FNs organisation for kultur og undervisning, har verden over optaget lokaliteter over hele verden, som har særlig værdi af kulturhistoriske og naturmæssige grunde.

Ud over at have national betydning for de nordiske lande har stederne også både internationalt og videnskabeligt stor betydning og anses for at fortælle en vigtig del af menneskehedens historie, skriver Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

I alt søger man om at få optaget syv steder. I Danmark drejer det sig om de trelleborgene - Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg – og en udvidelse af Jellingmonumenterne.

I Letland ønsker man en række handels- og gravpladser optaget, i Norge er det skibsgravene i Vestfold og stenbruddet i Hyllestad og på Island er det nationalparken Tingsletten, hvor Altinget mødtes en gang om året fra 930 e.Kr. og helt frem til slutningen af 1700-tallet. Tyskland ansøger om optagelse af handelsknudepunktet Hedeby og forsvarsværket Dannevirke i Sydslesvig, som også blev kaldt porten til Norden.

Det forventes, at UNESCO kan give give svar på ansøgningen i slutningen af 2015.

I forrige uge afleverede Danmark to ansøgninger om optagelse af Christian 5.’s jagtmarker i Nordsjælland og den kristne idealby Christiansfeld til Unesco.