Vikingerne skal på kulturarvsliste

Flere af de danske monumenter fra vikingetiden skal optages på listen over verdens kulturarv, lyder det fra Kulturstyrelsen, der er gået sammen med fire andre lande om en ansøgning til Unesco.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gravpladser, borge og monumenter fra vikingetiden bør ophøjes til verdenskulturarv, lyder det fra fem nordeuropæiske lande, der har søgt om at få optaget en række lokaliteter på Unescos liste over verdensarv.

Blandt ansøgerlandene er Danmark, hvor Jelling-stenene og de to kæmpegravhøje ved Jelling allerede er på FNs liste over kulturarv. Men ifølge en pressemeddelelse fra Kulturstyrelsen ønsker Danmark at få tilføjet de tre trelleborge - Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg - samt en udvidelse af Jelling-monumenterne til listen.

Ansøgningen til FNs organisation for kultur og undervisning er lavet i samarbejde med Norge, Tyskland, Letland og Island.

I Letland ønsker man en række handels- og gravpladser optaget på listen, i Norge er det skibsgravene i Vestfold og stenbruddet i Hyllestad, og i Island er det nationalparken Tingsletten, hvor den lovgivende forsamling, Altinget, mødtes en gang om året fra år 930 og helt frem til slutningen af 1700-tallet.

Tyskland ansøger om optagelse af handelsknudepunktet Hedeby og forsvarsværket Dannevirke i Sydslesvig, som også blev kaldt »Porten til Norden«.

Danmark sendte i sidste uge en ansøgning til Unesco om optagelse af Christian 5s jagtmarker i Nordsjælland og den sønderjyske by Christiansfeld, der er grundlagt og bygget af Brødremenigheden.

Unesco forventes at give svar på ansøgningen i slutningen af 2015.