Vikingeborge vil på Verdensarvlisten

Flere danske vikingeborge har ansøgt om at blive optaget på Unescos Verdensarvliste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få dage siden kunne Stevns Klint melde sig ind i det fine selskab med blandt andet Grand Canyon og Pyramiderne i Giza, da det østsjællandske naturfænomen kom på Unescos prestigefyldte liste over verdens naturarv.

Det kunststykke håber en anden dansk historisk institution at kunne gentage i september, når Vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse får besøg af Unesco.

Museumsinspektør Anne-Christine Larsen siger til DR Nyheder, at hun håber, Trelleborg i juni 2015 kan få det blå stempel og forberedelserne til besøget er allerede i fuld gang.

»Vi skal være rigtig godt forberedt i forhold til de spørgsmål, de stiller. Det er vigtigt at formidle monumentet på en fornuftig måde,« siger Anne-Christine Larsen til DR og fortsætter:

»Det ville være helt unikt. Man kommer op i limousine-klassen, når man er et kulturhistorisk monument. Det betyder meget at have det blå stempel,« siger hun.

Trelleborg står dog ikke med hele ansvaret for ansøgningen, der er sendt i samarbejde med de jyske vikingeborge Fyrkat og Aggersborg, samt flere af de fremmeste vikingesteder i Norge, Island, Letland og Tyskland.

Vikingeborgene sendte en samlet ansøgning på 400 sider af sted i januar, og næste skridt bliver altså besøget fra Unesco i september.

Trelleborg får til juni 2015 den endelige besked fra Unesco, om vikingeborgen er optaget på listen.