Viggo Mortensen nomineret til Golden Globe

Den danske skuespiller Viggo Mortensen er blevet nomineret til en Golden Globe. Til gengæld blev »Kunsten at græde i kor« overset.

Skuespilleren Viggo Mortensen er blevet nomineret til en Golden Globe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Danske Viggo Mortensen har chancer for at løfte en af filmverdenens mest prestigefyldte priser, en Golden Globe, over hovedet, når den årlige prisuddeling finder sted på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills 13. januar næste år. Han er nemlig nomineret som bedste mandlige hovedrolle for sin rolle som Nikolai Luzhin i Cronenbergs »Eastern Promises.«

Danskeren er dog oppe imod garvede Hollywood-veteraner, nemlig George Clooney, Daniel Day-Lewis, Denzel Washington og James McAvoy.

Midt i den danske glæde, må man samtidig konstatere, at der ikke blev plads til en nominering til en af det forgangne års mest anmelderroste danske film, »Kunsten at græde i kor«, der ikke klarede udvælgelsen fra 61 til syv film.

Men ellers ser det ud til, at den helt store vinder kan blive den britiske, historiske romance, »Soning« (»Atonement« på engelsk), der fører feltet med syv nomineringer, og blandt andet er nomineret i kategorierne bedste drama og både bedste mandlige og kvindelige hovedrolle - til henholdsvis James McAvoy og Keira Knightley.

I kategorien bedste drama, der er den mest prestigefyldte kategori, dyster »Soning« med Viggo Mortensen-filmen »Eastern Promises,« kriminalsagaen »American Gangster«, »Michael Clayton« (med Clooney), »No Country for Old Men,«

»The Great Debaters« og »The Will Be Blood« (med Daniel Day-Lewis). Normalt dystes der kun blandt fem film i denne kategori, men i år er feltet udvidet til syv.

»Soning,« der med de mange nomineringer nu også må regnes som en af Oscar-favoritterne, er baseret på en novelle af Ian McEwan - og har netop haft premiere over there, men ventes først til Danmark i løbet af næste år. Den fik imidlertid store roser, da den tidligere på året havde premiere på filmfestivalen i Venedig.

I den sidste rigtig store kategori, bedste kvindelige hovedrolle, dyster Keira Knightley mod Angelina Jolie (for »Mighty Heart«), Cate Blanchett (»Elizabeth: The Golden Age«), Jodie Foster (»The Brave One«) og Julie Christie (»Away From Her«).

Der er tidligere to danske film, der har vundet en Golden Globe. Den første var Carl Th. Dreyers »Ordet« fra 1956, den anden Bille Augusts »Pelle Erobreren.«