»Viggo – det hele begyndte med dig«

Dansk-amerikanske Viggo Mortensen fik store roser fra scenen, da filmen, han medvirker i, vandt en Oscar i kategorien »Årets bedste film«.

Der var ingen Oscar til Viggo Mortensen, da priserne blev uddelt mandag morgen. Men skuespilleren blev takket fra scenen, da filmen blev kåret som årets bedste. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON

Selvom Viggo Mortensen ikke vandt en Oscar søndag nat, blev han alligevel hædret fra podiet i Los Angeles.

Filmens amerikanske instruktør Peter Farrelly kunne nemlig dårligt skjule sin stolthed og glæde, da han modtog en Oscar i kategorien Årets bedste film for »Green Book«. Og han skyndte sig at fremhæve Viggo Mortensen i sin takketale.

»Viggo – det hele begyndte med dig. Alle disse priser er på grund af Viggo. Denne film er din film,« sagde instruktør Peter Farrelly, da han modtog statuen, som han dedikerede til den dansk-amerikanske skuespiller, der bærer filmens hovedrolle.

Det fik Søren Frellesen, der er instruktør og del af TV 2s Oscar-panel,til at udråbe aftenen som en dansk triumf.

»Jeg vil næsten sige, at det er Danmarks fjerde Oscar,« sagde Søren Frellesen med et smil i TV 2s studie.

Tøvende anmeldelser i USA
»Green Book«, der handler om racerelationer i 1960ernes USA, har fået delte anmeldelser.

Den anerkendte instruktør, Steven Spielberg, har kaldt filmen for »den bedste buddy movie siden »Butch Cassidy and the Sundance Kid«, men i USA har filmen skabt stor debat – og mange anmeldere har hæftet sig ved, at filmen var en forudsigelig og sentimental historie om fordomme, der skal overvindes og ikke en modig film, der for alvor tør diskutere Amerikas betændte raceproblemer.

Også i Danmark har filmen fået en blandet modtagelse. Politiken gav fire tøvende stjerner og mente, at »Green Book« var et udtryk for feel-good racisme, mens Berlingskes anmelder gav fem tilfredse stjerner og stor ros til filmens indhold og vigtighed.

Viggo Mortensen, der spiller filmens Tony Lip, var nomineret i kategorien Årets Bedste Mandlige Hovedrolle, men han blev slået af Rami Malek, der spiller Queens afdøde forsanger Freddy Mercury i »Bohemian Rhapsody«.

Ifølge TV 2s filmanmelder Ann Lind Andersen var »Green Book« på ingen måde storfavorit til at blive kåret som Årets Film ligesom Viggo Mortensen også var tippet til at ligge lavere end Rami Malek.

»Men Viggo Mortensen er en ydmyg mand, der nok synes, at det er vigtigere, at filmen har fået et skulderklap end at han selv fik en pris,« siger Ann Lind Andersen til TV 2.

60-årige Viggo Mortensen er født i New York, men har en dansk far. Han debuterede som skuespiller i  »Witness« fra 1985, men slog først for alvor igennem med rollen som Aragorn i »Ringenes Herre«–trilogien, der begyndte i 2001.

»Green Book« vandt også prisen for årets manuskript, ligesom Mahershala Ali vandt en pris i kategorien Årets Bedste Birolle. Prisen som Årets Kvindelige Hovedrolle gik til Olivia Colman for »The Favorite«. Alfonso Cuarón vandt kategorierne Årets Fotograf, Årets Instruktør og Årets Ikke-Amerikanske film med »Roma«.