»Vidunderbørn« er showet, du har ventet på

»Vidunderbørn« er et talentshow med håndværket og det ægte i fokus.

Deltagerne til DRs TV-show Vidunderbørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR

Det helt rigtige talentshow for alle haderne af talentshows!

»Vidunderbørn« fik stor succes ved introduktionen for to år siden og har siden lørdag aften været tilbage på DR1 i bedste sendetid.

Seks børn i den sene skolealder dyster om titlen som årets vidunderbarn: Erik på klaver, Stefan på violin, Nicolas på sang, Lillian på cello, balletdanseren Vilda og Valdemar på klarinet.

Alle seks kan spille, synge eller danse i den »rigtige« forstand. De lever med et kunstnerisk håndværk tæt inde på livet og valser ind på landets fladskærme med det ægte i fokus.

Og hvis man ikke lige er til de gamle toner og trin, glæder man sig sikkert over indslagene af populærkultur. For de halvstore virtuoser kan skam også kaste sig ud i alt fra Harry Potter til Andrea Bocelli og Ennio Morricones musik.

Seerne har Søren Rasted som vært og bliver præsenteret for børnene med små film fra hverdagen. Talenter kan vise sig i selv den mest almindelige familie – og familier kun med klassiske musikere kan omvendt leve et helt almindeligt liv.

Erik er for eksempel blevet noget træt af de gamles yoga og spiller så Franz Liszt på »scoreklaver« i stedet for.

Stefan ses ved siden af sin meget musikalske kat med de vågne ører og spiller så det sværeste fra »Zigeunerweisen« på sin violin.

Han vandt tilfældigvis også talentpræmie i Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence tidligere på året - se et lille portræt af ham her:

 

Nicolas fra Herning Kirkes Drengekor har lige optrådt i Carnegie Hall på Manhattan og optræder med »Time To Say Goodbye« uden autotune.

Lillian med celloen får et svært stykke, seerne skulle måske have haft den mere kendte »Svanen« i stedet for – men hun slæber rundt på et lidt sjældent instrument og kæmper bravt med det.

Vilda med det knitrende balletoutfit danser så Blå Fugl fra Tjajkovskijs dejlige »Tornerose« og er godt forpustet bagefter. Man ser udøvende kunst som et arbejde med meget fysiske udfordringer. Godt!

Og dygtige Valdemar på klarinet indtager virkelig scenen med både operamusik og filmmusik og ligner for en umiddelbar betragtning showets mest kommunikerende type og mest sandsynlige vinder. Om end man ikke ville have undværet en eneste af de andre. Ikke én.

Selv om holdet af voksne er seriens egentlige stjerner, holder de sig heldigvis helt på bagkanten:

Tutorer som Katrine Gislinge, Kim Sjøgren, Troels Gustavsen, Andreas Brantelid, Peter Bo Bendixen og britiskfødte Elaine Ruby er rundt regnet landets bedste i deres fag og decideret rørende i deres pædagogiske engagement.

Og dommerpanelet med dirigenterne Michael Bojesen og Phillip Faber i spidsen plus den skiftende »nævning« sætter den helt rigtige kant på resultaterne. Der findes store talenter og knapt så store. Der findes godt og knapt så godt håndværk. God vilje er ikke nok.

Man kunne godt bruge en hurtig opdatering på udsendelsens baggrund og regler:

Hvordan er de seks udvalgt? Vil alle seks fortsætte til næste gang? Og når Stefan med violinen så fint blev udnævnt til ugens vidunderbarn – hvad betyder det så i praksis?

Det lille husorkester kunne også spille en tand mere følsomt. Flere af opgaverne i første udsendelse lød til forveksling som italiensk opera med rytmeboks. Når man spiller klassisk og danser klassisk, burde akkompagnementet også være lydhør på klassisk måde.

DR får hug for meget i øjeblikket. »Vidunderbørn« en lørdag aften fortjener både knus og en tak.

Første del af »Vidunderbørn« blev sendt på DR1 lørdag kl. 20, anden del kommer næste lørdag