Vidner: Sexanklaget kulturprofil lækkede navne på nobelpristagere

Først var der de seksuelle krænkelser. Nu er Det Svenske Akademi også involveret i flere sager om læk af, hvem der skal hædres med nobelprisen i litteratur. Den mistænkte er i begge tilfælde den samme.

Sara Danius, Det Svenske Akademis permanente sekretær, møder pressen efter de første anklager om, at en person med nær tilknytning til Det Svenske Akademi skulle have gjort sig skyldig i en række seksuelle krænkelser. Foto: Vilhelm Stockstad, Sweeden OUT.  Fold sammen
Læs mere
Foto: VILHELM STOKSTAD

Det litterære selskab Det Svenske Akademis trængsler fortsætter. Flere personer står nu frem og retter nye anklager mod den såkaldte »Kulturprofilen«, der har været nært tilknyttet den fornemme forsamling. Han, der er gift med et medlem af Det Svenske Akademi, er i forvejen beskyldt for et stort antal seksuelle krænkelser - beskyldninger, hvis sandhed er blevet bekræftet af Det Svenske Akademis permanente sekretær, Sara Danius, og som kaster mørke skygger over akademiet, der ikke har reageret, selv om nogle længe har kendt til i hvert fald dele af anklagerne.

Nu hævdes det, at »Kulturprofilen« også i flere tilfælde har lækket oplysninger om det, der ellers skal være dybt hemmeligt lige til det sidste: Hvem, der hvert år står til at modtage Nobelprisen i litteratur.

Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter, der også har stået forrest i afdækningen af sexskandalen.

En anonym kvinde siger til Dagens Nyheter, at andre end de officielt 18 medlemmer af Det Svenske Akademi allerede to døgn inden offentliggørelsen i oktober 2014 vidste, at den franske forfatter Patrick Modiano ville få dét års nobelpris.

Kvinden siger videre, at det var »Kulturprofilen«, der er kunstnerisk leder af et kendt kulturhus i Stockholm, der stod bag lækket. Ifølge Dagens Nyheter skal »Kulturprofilen« desuden have fortalt udenforstående, at den østrigske forfatter Elfriede Jelinek ville få nobelprisen i 2004, og at den britiske dramatiker Harold Pinter ville blive hædret i 2005.

Ifølge flere vidner skal »Kulturprofilen« derudover have sagt, at han - selv om han ikke selv er medlem af Det Svenske Akademi - ganske uhørt var indblandet i tildelingen af nobelprisen i litteratur til franskmanden Jean-Marie Gustave Le Clézio år 2008.

Det Svenske Akademis tidligere permanente sekretær, Peter Englund, siger i sagens anledning til Dagens Nyheter, at  det ville have chokeret ham, hvis de nye oplysninger var kommet frem for et par uger siden.

»Men nu må jeg sige, at der ikke længere er noget, der overrasker mig angående den person. Den djævel,« siger Peter Englund, der »antager«, at »Kulturprofilen« har fået oplysningerne om de forskellige nobelpristagere af sin hustru, der som nævnt er medlem af Det Svenske Akademi.

Dagens Nyheter skriver videre, at en anden af Det Svenske Akademis tidligere permanente sekretærer, Horace Engdahl, tilbage i 2008 udtrykte mistanke om, at nogen havde lækket navnet på Jean-Marie Gustave Le Clézio. Dengang raslede oddsene på Le Clézio ned hos spillefirmaet Ladbrokes, kort før det blev officielt, at han ville få nobelprisen i litteratur.