Vidne til det 20. århundredes lidelser

Ruth Gruber er nu 95 år. I sin nye selvbiografi fortæller hun om det 20. århundredes store hændelser. Hun var der selv og fotograferede løs under de dramatiske begivenheder. Men hendes fotografier er neddæmpede og stille registreringer af mennesker på flugt.

Ruth Gruber fotograferer. Fra 1930erne i Sibirien. Fold sammen
Læs mere

Ruth Gruber har netop udsendt sin selvbiografi. Når man tager i betragtning, at hun nu er 95 år, så er det ikke dårligt gået af kvinden, der allerede i 1930erne var korrespondent og fotograf for aviser som New York Times, Boston Globe, New York Post og Life. Hun skrev og fotograferede fra alle steder i verden, og hendes selvbiografi er forsynet med 195 fotografier fra de brændpunkter, hun opsøgte.

Vi er vænnet til, at moderne fotoreportager er fulde af blod, dramatik og spektakulære scener. Ruth Grubers fotografier er næsten tyste i sammenligning med disse. Selv om hun var midt i kriserne og tragedierne, så indfangede hendes kamera de stille eksistenser og den lavmælte lidelse. Hun var i Nordrusland og Alaska i 1930erne og fotograferede eskimoer på tærsklen til civilisationen. I 1944 var hun med jødiske flygtninge på vej væk fra Europa til USA på en hemmelig flugtmission. I efterkrigstiden fulgte hun hjemløse jøder i Europa på vej til Palæstina, og hun var i Mellemøsten, da strømme af jøder i 1940erne fra Yemen, Irak, Østeuropa og mange andre verdensdele ankom. Hun fotograferede, da flygtningeskibet Exodus forsøgte at komme til Palæstina i 1947, men blev afvist af englænderne. Den historie kan man se dramatiseret i Hollywood-filmen med Paul Newman i hovedrollen, men hos Ruth Gruber er det de stille børn på dækket, der er hovedpersoner. Så sent som i 1980erne var hun aktiv som korrespondent og fotograf og tog til Etiopien for at fotografere etiopiske jøder, der skulle til Israel. At hun stadig er vital og eventyrlysten, kan man forvisse sig om ved at gå på nettet og høre interview med hende på netmagasinet Nextbook.

Ruth Gruber: »Witness. With 195 of Her Own Photographs. With an introduction by Richard Holbrooke«. 256 sider, Schocken Books, 27,50 dollar.