Video: Se musikstuderende afbryde årsfest med brandtale

Besparelser var emne for stort stunt under festkoncert på konservatoriet fredag aften

Konservatoriets traditionelle årsfest og 150 års fødseslsdagsfejring afbrydes af Torbjørn Eika Jørgensen fra studenterrådet fredag aften. Foto: Maria Frej Fold sammen
Læs mere

Dronningen, musikfolk fra det store udland, hædersgæster fra hele det danske kulturliv.

Konservatoriets smukke koncertsal på Frederiksberg var fyldt til sidste plads fredag aften.

Man fejrede 150-året for Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums grundlæggelse med masser af musikere og sangere på scenen.

Bedst som dirigenten Michael Schønwandt havde fået publikum tilbage efter pause og slået an til Niels W. Gades klassiske "Elverskud", blev han afbrudt.

Samtlige studerende i orkestret og koret rejste sig. Michael Schønwandt steg ned fra podiet og gav plads for studenterrådets formand, Torbjørn Eika Jørgensen.

Høj og lav i salen hørte nu formandens tale om de seneste års besparelser og deres konsekvenser for dansk kultur.

"Vi har så meget at bidrage med," sagde studenterrådsformanden - der i øvrigt selv er studerende på strygeinstrumentet cello og medvirkede ved koncerten. "Og det ville derfor være meget forkert at stoppe os her."

Han henviste til besparelserne i almindelighed og især det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Konservatoriet skal i lighed med mange andre institutioner klippe to procent af budgettet fem gange i alt.

Resultatet har ikke kun ført til frustration i hele huset og følelse af magtesløshed, sagde Torbjørn Eika Jørgensen - det kolliderer også med regeringens egne krav til de studerende om at indfri deres største potentiale og stræbe efter verdensklasse.

Se studenterrådsformandens tale her. Videoen er optaget på mobiltelefon af musikeren Astrid Mikaelyan:

Michael Schønwandt blev selv klodekendt for et lignende stunt i 2010. Han afbrød et arrangement med orkestret Nederlands Radio Kamer Filharmonie og langede ud efter den planlagte lukning - der i øvrigt blev realiseret alligevel.

Se dirigentens tale her:

Aftnen i Konservatoriets Koncertsal var begyndt med ouverturen til Carl Nielsens festlige "Maskarade" plus stor tale ved rektor Bertel Krarup og endte i god ro og orden og med stående ovationer.