Victoria's Secret i knibe efter anklager om sexchikane: »Det er ældre hvide mænd, som har siddet i spidsen for en virksomhed, der ikke har fanget tidsånden«

Undertøjsgiganten Victoria's Secrets nedtur fortsætter efter massive anklager om sexchikane og usund kultur i topledelsen. »Lige nu har de virkelig lidt skade. Det er et frygteligt tidspunkt for dem,« mener dansk ekspert.

Internationale topmodeller på scenen til Victoria's Secrets modeshow i november 2018. Undertøjsgiganten er presset efter massive anklager om sexchikane i virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Det beskidte undertøj bliver for alvor luftet hos Victoria's Secret i disse dage.

I 00erne kunne man som model nærmest ikke opnå større succes end at få de eftertragtede Victoria’s Secret vinger. Men i dag ser det noget anderledes ud, og det er gået gevaldigt ned ad bakke for det verdensberømte undertøjsbrand de senere år. Aktiekursen er gået samme vej, og er ifølge New York Times i dag faldet omkring 75 procent i forhold til 2015, og det ellers normalt så stort anlagte modeshow blev aflyst i 2019.

I weekenden bragte New York Times en undersøgende artikel, hvor avisen kan beskrive en usund kultur med misogyni, mobning og chikane af ansatte og modeller i Victoria's Secret.

New York Times har baseret deres artikel på interviews med mere end 30 nuværende eller tidligere ansatte medarbejdere, chefer og modeller samt forskellige dokumenter og retsdokumenter.

Chris Pedersen, modeekspert

»Der rammer Victoria's Secret-skandalen direkte ned i en #metoo-tid.«


Artiklen tegner et billede af en usund kultur, der stammer fra den øverste del af ledelsen, der beskrives som »toksisk maskulin«. En af mændene i fokus er Ed Razek. Han var i årevis en af cheferne i L Brands, der ejer Victoria's Secret, og mange af beskyldningerne vedrører ham. Han har angiveligt fremvist krænkende adfærd ved blandt andet at forsøge at kysse modellerne, spørge om de vil sidde på hans skød, og en model melder om, at hun er blevet taget i skridtet inden et modeshow i 2018.

Ignorerede advarsler

Ansatte i virksomheden beretter også om, hvordan man flere gange har advaret den øverste chef, Leslie Wexner, om Ed Razeks adfærd, men at de altid er blevet affejet.

Den usunde kultur har gennemsyret hele topledelsen af undertøjsgiganten, og begge chefer har i følge kilderne ofte været nedgørende over for kvinder.

Victoria's Secrets stort anlagte modeshow har gennem tiden været tv-transmiteret og besøgt af de største musikstjerner og modeller på catwalken. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY.

»Det der var mest alarmerende for mig, som er opdraget til at være en uafhængig kvinde, var, hvor indgroet den opførsel var. Man grinede bare af misbruget, der blev accepteret som normalt. Det var næsten som hjernevaskelse, og dem der prøvede at gøre noget ved det, blev ikke bare ignoreret, de blev straffet,« siger en tidligere PR-medarbejder i Victoria's Secret Casey Crowe Taylor til New York Times.

Ifølge New York Times har Ed Razek også ofte spurgt modellerne i undertøj om deres telefonnumre, og spurgt om de ville sidde på hans skød. En af de kvinder, der beretter om Ed Razeks krænkelser, er modellen Andi Muise.

I 2007 er hun model for brandet, og har gået to store modeshows for Victoria's Secret. Hun er 19 år, og Razek inviterer hende på middag. Hun bliver hentet i bil med chauffør, og i bilen forsøger Razek at kysse hende. Efterfølgende sender han hende intime mails, og foreslår blandt andet at de skal flytte sammen. Hele tiden forsøger hun at holde en god tone, for at beskytte sin karriere. Hun afviser at spise middag i hans hjem, og efterfølgende bliver hun efter fire shows i træk, ikke booket til showet i 2008.

Dårlig timing

Den danske modeekspert Chris Pedersen mener, at timingen for afsløringerne af kulturen og sexchikanen i Victoria's Secret ikke kunne være meget værre.

»Lige nu har de virkelig lidt skade. Det er et frygteligt tidspunkt for dem. Deres hovedmålgruppe er unge kvinder, der lige nu oplever et fokus på empowerment. Unge forbrugere, der er ekstremt bevidste om kvinders rettigheder, og måden man ser kvinder på. De er ekstremt bevidste om, at det ikke er OK at blive misbrugt eller behandlet som en ting. Der rammer Victoria's Secret-skandalen direkte ned i en #metoo-tid,« siger Chris Pedersen.

En anden person, der optræder i New York Times-artiklen er den dømte sexforbryder Jeffrey Epstein, der i en lang periode arbejdede tæt sammen med den øverste chef Leslie Wexner. Epstein skulle forvalte Wexners formue. Epstein udnyttede situationen og i perioden 1995 til 2006 han har angiveligt løjet for unge kvinder, der gerne ville være modeller for Victoria's Secret, og sagt, at han kunne skaffe dem arbejde, hvilket i flere tilfælde har ført til krænkelser af kvinderne ifølge retspapirerne.

»Jeg havde brugt mine sparepenge på undertøj, for at forberede mig på, hvad jeg troede var en audition. Men i stedet føltes det som en prostitutions-audition. Jeg følte, at jeg var i helvede,« har en anonym kvinde ifølge New York Times sagt i Epstein-sagen.

Epstein og Wexner afbrød samarbejdet i 2007.

71-årige Ed Razek afviser alle beskyldninger om sexchikane. Han er ikke længere hos Victoria's Secret. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT.

Chris Pedersen peger på, at årsagen til undertøjsgigantens deroute skal findes hos ledelsen, der ikke er fulgt med tiden og udviklingen.

»Det er ældre hvide mænd, som har siddet i spidsen for en virksomhed, der ikke har fanget tidsånden. De har fået masser af advarsler. Derudover er det et kulturelt paradigmeskift, som vi står midt i lige nu, med skandalerne om Weinstein og Epstein. Det kunne ikke være værre, men Victoria's Secret har fortjent det, de er ikke fulgt med tiden,« siger Chris Pedersen.

Chris Pedersen mener dog ikke, at skandalen vil være dødsstødet for Victoria’s Secret, hvis de blot formår at redefinere sig selv.

»Det betyder ikke, at brandet dør. Dolce & Gabbana måtte lukke deres show i Kina for et par år siden på grund af racistiske anklager. Men i dag er de om muligt større, end de nogensinde har været. Det er svært at dømme brands ude. De har det med at dukke op igen,« siger han.

Ed Razek forlod Victoria's Secret i efteråret 2019, og han har i en email til New York Times afvist alle beskyldningerne: »Beskyldningerne er kategorisk usande, misforståede eller taget ud af kontekst.«

Leslie Wexner har ingen kommentarer til sagen, og han er fortsat chef for virksomheden, men ifølge New York Times overvejer han at sælge virksomheden.