Vi vil hylde teatrets magi

Det skal være lækkert og det skal være sjovt, når Årets Reumert uddeles i Operaen 12. juni. Og så skal det være lige interessant at se, uanset om man sidder smokingklædt i salen eller i hyggetøj i sofaen foran TV-skærmen. Det er målsætningen for to af årets Reumert-værter, Rasmus Botoft og Nikolaj Stokholm.

Rasmus Botoft (t.v.) vil køre Nikolaj Stokholm ud af standup-bevægelsen og ind i dansk teater. Begyndelsen er deres værtsskab til Årets Reumert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Oprindeligt var det kun Rasmus Botoft, der blev spurgt, om han ville være vært ved Årets Reumert. Han syntes dog, det ville være noget ensomt at stå der på Operaens store scene og skulle skabe feststemning en hel aften mutters alene.

Derfor spurgte han sin gamle makker fra blandt andet »Rytteriet«, Bodil Jørgensen, om hun ville lege med. Men han ringede også til den unge og i klassisk teatersammenhæng mere uprøvede Nikolaj Stokholm og spurgte, om han skulle noget søndag 12. juni kl. 20?

»Jeg kunne mærke, jeg havde brug for hjælp. Jeg havde lyst til noget sparring og havde ikke mindst lyst til at lære Nikolaj bedre at kende. Vi har været gæster sammen i nogle TV-quizzer, og jeg havde set ham som vært på DRs Ramasjang show i Operaen, som han også selv havde skrevet. Så jeg syntes, han ville være en god legekammerat,« fortæller Rasmus Botoft.

Og det har vist sig at holde stik. Det er man ikke i tvivl om, når man møder de to i Skuespilhuset efter dagens prøver – Bodil Jørgensen passer sine prøver på Tam Tam revyen i Tivoli, der har premiere lige om lidt.

Reumertshowet sendes i år uden nogen form for forskydning, alt er live – både det der går galt og det, der går godt.

»Det, der sker, kommer i TV. Hvad der opstår af sjove ting undervejs, kommer med. Det er faktisk en fed følelse at vide, at alt ryger direkte ud til seerne nu. Hvis noget går galt, så må vi redde det på stedet,« konkluderer Botoft.

»Vores timing er ret ens, så vi er rimeligt trygge i forhold til, hvis der sker noget på aftenen,« siger Nikolaj Stokholm.

»Vi arbejder faktisk ikke så forskelligt, fordi vi begge har udgangspunkt i humoren. Men det må ikke blive søgte grin, det må ikke blive som i den standup-verden, jeg kommer fra, hvor det er »kom så, nu er det nu«,« siger Nikolaj Stokholm og knipser med fingrene.

»Ja, Nikolaj kommer jo fra standup-miljøet eller standup-bevægelsen …«

»Standup-bevægelsen ligefrem?« spørger Nikolaj Stokholm. »Som jo er skyllet ind over Danmark de senere år!«

»Planen er, at vi skal tage de bedste stand-uppere og omskole dem til teatret,« røber Rasmus Botoft med et skævt smil, og selv om Nikolaj Stokholm medgiver, at »det er på mange måder en smuk tanke«, overbeviser hans tonefald ikke ubetinget om, at han kan se det ske. »Nikolaj står på en teaterscene inden to sæsoner. Stille og roligt hives han ud af bevægelsen og ind i teatret,« fastholder hans medvært urokkeligt.

Teater er fantastisk

Til gengæld er de to helt enige om, at dette års Reumertshow mere end noget andet skal hylde teatret og forhåbentlig give de TV-seere, der ikke er hardcore teatergængere, lyst til at opsøge scenekunsten, når den nye sæson går i gang.

»Vi vil gerne tage TV-seerne i hånden og vise dem, at teater er fantastisk. Det budskab vil vi gerne udbrede og give folk lyst til at købe en teaterbillet,« siger Nikolaj Stokholm.

»Vi vil hylde det enkle i teatrets magi. Hylde det store, tomme rum, som scenekunsten fantasifuldt forvandler. Når nu der sidder 200.000 ude i stuerne og ser noget om dansk teater, skal de da tænke, at det var fedt, det der, vi skal da i teatret næste år. Frem for, at de ikke forstår en bjælde af det, der sker i showet, fordi det er for indspist og sarkastisk,« supplerer Rasmus Botoft.

Så det bliver et show, der skal være lækkert, sjovt og vil rumme klassiske showelementer som flygel, step – eller skulle have rummet step, men nu har Rasmus Botoft forstuvet foden under en fodboldkamp, så det bliver næppe til noget – og skarpskåret blå smoking til alle tre værter.

»Men vi har også samme skæve humor, hvor vi synes, det er sjovt at bryde det hele ned igen med en enkelt sætning,« siger Nikolaj Stokholm.

En sætning eller måske et grønt løbehjul med lad, som Rasmus Botoft netop har fundet blandt en masse teaterrekvisitter, og med det samme forelsker sig så heftigt i, at han mener, det må med i showet 12. juni.

Årets prisshow kommer til at vare lidt over halvanden time uden pause, og værterne er på scenen i hele tiden.

»Vi vil gerne lave et effektivt show, der er elegant og morsomt, men man må også gerne blive rørt undervejs. Vi har forsøgt at skrive et show, hvor vi fletter det hele sammen. Bodil Jørgensen læser motiveringerne op, og der kommer indslag, men ambitionen er, at alle elementer skal flyde sammen til et sammenhængende show.«

»Det er vigtigt for os, at det hele tiden er underholdende at se på, og at showet både virker over for publikum i Operaen og på TV,« siger værterne.

»Vi har genindført takketalen i år. Vi har det selv sådan, at det ofte er den ene rørende takketale, som man husker, når man går hjem. Vinderne skal have lov til at blive hyldet og få lov at stråle i det øjeblik, de får prisen,« røber Rasmus Botoft.

Noget nyt og moderne

Hvem de vindere er, ved værterne ingenting om. Det bliver en lige så stor overraskelse for dem som for alle andre, når navnene afsløres på prisaftenen.

»Vi vil dog også italesætte, at der er meget bitterhed i salen sådan en aften, men der har vi nogle metoder, hvor vi prøver at hjælpe folk til komme ud over den bitterhed. For der er flere tabere end vindere den aften. Sådan er det jo i livet,« lyder det snusfornuftigt.

Når nu de to værter så gerne vil bruge Reumert-showet som afsæt for at få flere til at gå i teatret, var det så ikke en idé for dem selv at begynde at skrive nogle moderne komedier?

»Jeg ville slet ikke være afvisende, hvis jeg blev præsenteret for noget, men jeg har mest lavet TV-shows og sketches til forskellige arrangementer, så decideret at skrive et stykke er jeg for ydmyg overfor – endnu. Det skulle i så fald være sammen med en, der vidste mere om, hvad det går ud på,« siger Nikolaj Stokholm.

»Jeg mærker også i standup-branchen, at for de, der insisterer på at blive ved at stå i jeans og T-shirt foran en mikrofon, bliver der mindre og mindre at lave. Folk vil faktisk gerne høre en længere historie med noget på hjerte,« fortsætter han.

Rasmus Botoft: »Det kunne være sjovt med noget, der er skrevet til tiden og er nyt. Selvfølgelig er de gamle klassikere som Holberg, Moliere og Noel Coward sjove, men jeg kunne da godt tænke mig at prøve at skrive et drama, der var mere et teaterstykke end bare et show.«

Det bliver dog først efter 12. juni. For indtil da har de begge rigeligt at se til med tekster, nye idéer, et grønt ladløbehjuls placering i showet og måske også, hvad der skal erstatte det aflyste stepnummer.