»Vi hjælper alle – bare de er fattige nok«

December er årets travleste måned for Frelsens Hær. Lars Lydholm, informations- og forvaltningschef, var med 1. december, da der blev uddelt gratis risengrød og gjort status.

Lars Lydholm er informations- og forvaltningschef og uddeler julehjælp med Frelsens Hær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

00:43

Det er sent på aftenen, da jeg er færdig med at skrive pressemeddelelsen om vores julehjælp. Meddelelsen kan først blive offentliggjort, når vi har de sidste tal over, hvor mange der har søgt om vores julehjælp. Der har jo været en del debat om kontanthjælpsloftet, så det har været spændende at se, om der kom flere ansøgere i år. Jeg får først tallet fra databasen kl. 07.00 om morgenen, så jeg gør teksten så klar, som jeg kan, inden jeg går i seng.

6:03

Står op og tager uniform på. Frelsens Hær har haft uniformer siden 1865. Det var egentlig en måde at gøre folk fra mange forskellige samfundslag ens på, så du ikke kunne se, hvem der var høj, og hvem der var lav. Samtidig blev det et kendetegn, så man altid kunne se, at der kom én fra Frelsens Hær.

7:11

Pressemeddelelsen rettes til og opdateres med tal, der viser, at 11.455 har søgt om julehjælp. Det er nogenlunde samme antal som sidste år, så der er altså ikke kommet flere fattige. De fattige er bare blevet fattigere. Jeg udsender pressemeddelelsen.

8:10

Jeg tager toget på arbejde fra Ørestad Station. Jeg bor på den strækning, hvor der er ti-minutters drift på togene. Alligevel er der nogle gange 27 minutters forsinkelse. Det kan jeg ikke altid få til at gå op. Men i dag kører toget til tiden.

ca. 8:40

Når frem til kontoret på Frederiksberg Allé. Vi er cirka 30 fastansatte, der arbejder her hele året. De hjemløse, der kommer og spiser julemiddag, er glade for det, men folk skal jo have varm mad hele året. Vi yder også feriehjælp. Blandt andet havde vi 3.200 mennesker med til Legoland. Det er ikke så svært at få dem af sted. Det bliver ofte lidt mere spændende, når vi skal have alle hjem igen. Jeg fortsætter med at briefe journalister og besvare spørgsmål om julehjælpen.

10:00

Møde med Danske Bank. Vi taler om året, som er gået, og om, hvordan likviditet kommer under pres, når bevillinger er forsinkede, og vi har regninger liggende for flere millioner. Rent økonomisk er december lidt spændende. Vi har jo brugt 7-8 millioner på at købe julehjælpen, men vi har ikke fået pengene ind endnu. Kommer de ikke ind, har jeg et problem..

11:12

Holder et kort møde med min kollega Cecilie Rude, der koordinerer julehjælpen i København, hvor den består af gavekort til forskellige supermarkeder. Så kan folk selv bestemme, om de vil have and eller flæskesteg til jul. Hvert år bliver vi spurgt om Frelsens Hær, der er en kristen organisation, også giver julehjælp til muslimer. Det gør vi. Vi giver hjælp til kristne, muslimer, kommunister og liberalister og socialister – bare de er fattige nok.

12:05

Er sammen med min kollega Sif Petersen gået til Københavns Hovedbanegård for at tale med DSB-inspektørerne om aftenens risengrødsarrangement Under Uret på hovedbanen. Det er fjerde år, vi prøver det, men det kan være svært at vurdere, hvad der er brug for. Hvem har kanel og smør? Er der tallerkener nok? 600 har tilmeldt sig på Facebook, men der er jo mange, der aldrig kommer – og så er der alle dem, der kommer uanmeldt. Det kan være svært at vurdere behovet, før vi står der.

13:00 – 15:00

Kontorarbejde med økonomi, budgetter, genbrug. Jeg har ansvar for forfærdeligt mange forskellige ting.

15:31

Bliver ringet op af en journalist fra TV2 Lorry , der gerne vil lave live-indslag fra event kl. 19:46 – vi taler blandt andet om , hvorvidt der skal være musik i baggrunden. Det er hyggeligt, og der er gode billeder i det. Men hornmusik larmer, så det skal planlægges. De ender med at optage på 20 meters afstand. Orkesteret spiller »Glade jul« og »Dejlig er Jorden«.

Frelsens Hærs Musikkorps fra Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

15:50

Vi tager taxa til hovedbanen med alle tingene, der skal bruges, tallerkener, plakater, duge etc.

17:30

Musikanterne ankommer. Vi er 20 mennesker fra Frelsens Hærs Musikkorps fra Valby. Jeg spiller solokornet – det er den, der har melodien. Nogle damer står og tripper, mens de venter på risengrød. De vil gerne have lidt med, inden de skal med toget til Jylland.

18:03

Åbner arrangementet ved at sige lidt om julens budskab om fællesskab både mellem Gud og mennesker - og mennesker imellem. En lang kø på 100 – 150 personer venter på risengrød. Rejsende, turister, hjemløse og folk, der bare skal med toget. Det er en god blanding af alle de mennesker, der befinder sig på hovedbanen sådan en aften.

18:40

Taler lidt med Lorry. Får min første portion risengrød. Vi har 12-14 gryder, der er lavet på vores væresteder og i vores børne- og fritidshjem i Hvidovre. Vi har ikke snydt og købt den på tube i Irma…

19:46

Så løber vi tør for skeer. Vores vurdering er, at 700 har været forbi og spise med. Jeg laver live spot med TV2 Lorry. Bagefter spiller vi lidt flere julesange. Folk stopper jo op og lytter. Der er en god stemning.

19:50

Laver endnu et interview til TV2 på bånd, så det kan bruges i den sene nyhedsudsendelse.

20:00

Event slutter – vi begynder at pakke borde og bænke sammen. Bænkene bliver afhentet, og Sif og jeg tager taxa til Frelsens Hærs hovedkvarter med resten af tingene

21:20

Hjemme i Ørestaden efter en lang dag. Ser spots og opdaterer Facebook med et par videoer fra dagens event. December er vores mest travle måned. Vi har 9000 familier, der er afhængige af os, og vi skal spille på Strøget mere end 15 gange inden nytår for at samle penge ind.

Ofte spørger folk mig, hvordan det er at arbejde med Frelsens Hær. Men når vi uddeler julehjælpen, er det hele arbejdet værd. At se glæden og taknemmeligheden hos dem, der modtager, gør arbejdet meget meningsfyldt.