Vi går på museum som aldrig før

Sidste år blev et nyt rekordår for museerne i Danmark - halvanden million flere besøgte museerne. Det nye Moesgaard Museum ved Aarhus blev højdespringeren.

Kulturhistoriske museer som her Nationalmuseet, og især Moesgaard Museum trækker godt op i statistikken over danskernes øgede lyst til at gå på museum.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om det skyldes øget videbegærlighed eller bedre museumstilbud er ikke godt at vide, men dårligt vejr er i hvert fald ikke forklaring nok på, at besøget på de danske museer for andet år i træk slog alle rekorder. 16,2 millioner mennesker besøgte sidste år museerne, og det var en stigning på godt halvanden million mennesker i forhold til 2014, der ellers også satte rekord med 14,6 millioner besøgende, viser opgørelser fra Danmarks Statistik.

Det er ikke mindst østjyderne, der trækker tallet op. Især den nye udgave af forhistorien på Moesgaard Museum ved Aarhus, hvis nye græshøj-indbyggede totalmuseum trak en stigning på 396.483 besøgende til i alt 547.844 interesserede, der ønskede at komme ind og og se Grauballemanden og følge vikingernes kultur og rejser med mere.

Også Science Museerne med blandt andet århusianske Steno Museet boomede med en besøgsstigning på 219.444  fra kun 37.306 i 2014, viser pluk fra statistikken, som kulturmagasinet Søndag Aften, har foretaget.

Statens museer trækker også statistikken op i det sidste år, hvor det stadig var gratis at gå på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Danmarks Nationalmuseum havde den næststørste stigning i absolutte tal, da man gik fra 1.153.302 i 2014 til 1.377.494 besøgende i 2015, mens SMK steg til 451.195 besøgende i 2015. Begge steder skal man jo fra denne sommer have pungen op for at besøge, og begge museer har udtalt, at man forventer, at det i første omgang vil gå ud over besøgstallet.

Også under jorden er der søgning - således har Cisternerne på Frederiksberg tredoblet besøgstallet i 2015 - fra 31.051 til 93.332.

Men i det hele taget er det gået frem over det meste af landet de sidste fem år, hvad angår museumsbesøg, noterer Søndag Aften. Mest i Region Midtjylland, der er steget med 62 procent i de fem år. Kun Region Nordjylland er gået lidt tilbage siden år 2010.