»Vi er på røven. Går i seng. USA jeg elsker dig«

Fra Cher til Lady Gaga er amerikanske kulturfolk rystede over valget af Trump.

Lagy Gaga i trodsig protest mod valget af Donald Trump i nat i New York.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINICK REUTER

»Born to run«.

Sådan lød en af twitterkommentarerne til Bruce Springsteen efter chokvalget af Donald Trump i nat.

Et chok ikke mindst for en række af de amerikanske kulturpersonligheder, der har bakket op om Hillary Clintons forsøg på at blive præsident - og er endt i heftig strid med USAs kommende præsident.

Springsteen har ikke selv kommenteret valgresultatet, men det har en række andre kunstnere, blandt andre Lady Gaga, der var en af Clintons mest aktive støtter.

I nat blev hun fanget grædende i sin bil i New York og på Twitter fulgte et par sagtmodige tweets om, at det nu er tid til at bede en bøn for Amerika:

Fra Cher var håbet bare at vågne op og håbe det hele var et mareridt, skrev hun i et tweet, der senere blev slettet og fulgt op af en sammenligning af Trump med et toilet:

Replikken fra Jennifer Lawrence, 26 årig  skuespiller og blandt andet kendt fra »Hunger Games« spiller på den film: »Tillykke Amerika, I har valgt President Snow« (den onde præsident i »Hunger Games«)

Flere komikere har klaget over, at Donald Trump var så overdrevet, at parodierne blev overdrevne. For filminsturktøren Judd Apatow, der står bag flere sjove film, og natten igennem tweetede løs om sin frygt for Trump, var der ikke plads til vitser:

En anden standup komiker og forfatter, Chelsea Peretti, fandt dog ironien frem. Åbenbart var det alligevel præsidentielt, at gramse kvinder i skridtet:

For TV-værten Andy Cohen, er konklusionen enkel: USA er på røven:

Det er ellers især kvinderne, der er ude og udtrykke den store skuffelse. For eksempel Paula Wagner, filmproducer og tidligere direktør for United Artist:

»Det gør mig ked af det, at se at kvindehad, sexisme og racisme lever og har det godt i vores land!«

Mens sangerinden Katy Perry konstaterer: »Revolutionen er på vej!«

Hos sangerinden Lorde er der bare støj over det hele:

Og sådan bliver det ellers ved hos især de mange kvindelige kulturfolk, der har bakket op om Hillary Clinton og nu kan se frem til fire år med Donald Trump - der ledes efter håbet og satses på kampen.

Rose McGowan. 43-årig skuespiller: »Jeg er ikke bange. Vi vender tilbage. Dette er vores tegn til at gå i aktion!«

Men kampen går videre, og ilden skal holdes i live, som Madonna udtrykker det her:

Det er dog ikke negativt altsammen. Udover de mange twitterkommentarer, der opfordrer de kendte til at skrubbe ud af landet og flytte til Canada, som de havde truet med - eller lovet - så er der jo også amerikanske kendte, der har støttet Donald Trump. For eksempel Jon Voight 77 år, skuespiller og far til Angelina Jolie - der i øvrigt udtrykker sin angst på Twitter - mens Voigt er glad: »Donald, du bliver den største præsident«.

Også skuespilleren James Woods, er i godt humør: »Kære præsident Trump, tag denne dette historiske øjeblik og gør Amerika til en nation for os alle«.