Vi er nødt til at snakke om, hvor meget Gitte Willumsen ligner Mette Frederiksen

Ugen på kanten: Et ansigt på to kvinder, en magisk julefilm og en hyklerisk kagedag. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

Statsminister Mette Frederiksen. Her fotograferet ved Folketingets åbning 2021. Har hun fået en dobbeltgænger? Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2001 lød en artikel i Berlingske således:

»Den eftersøgte terrorist Osama bin Laden bruger dobbeltgængere for at forvirre vestlige efterretningstjenester, der prøver at finde ham.«

Jeg synes, at vi som borgere i samfundet har al grund i verden til at tro, at landets statsminister Mette Frederiksen og hele hendes maskineri har ladet sig inspirere af den historie. Hun har netop fået indført en dobbeltgænger på Borgen.

Ja, hvis du, kære læser, gik og troede, at Mette Frederiksens magtfuldkommenhed havde nået sit klimaks, tog du grueligt fejl; hun har simpelthen stjålet et mandat mere.

Helt lavpraktisk er der sket det, at Gitte Willumsen fra De Konservative overtager pladsen i Folketinget efter den nu dømte Inger Støjberg, og Gitte Willumsen ligner Mette Frederiksen suspekt meget. Gitte Willumsen er 14 år ældre end Mette Frederiksen og ligner meget præcist en 14 år ældre Mette Frederiksen. Jo mere man kigger på billeder af de to, des tydeligere bliver det.

Gitte Willumsen fra De Konservative overtager pladsen i Folketinget efter Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Silkeborg Kommune.

Som hvis nogen havde indsat et portræt af Mette Frederiksen i den der app, alle havde for et par år siden, hvor man kunne gøre sig selv ældre – og i samme ombæring udlevere al information i verden om sig selv til en fremmed stormagt – og så bare tilføje 14 år og rødbrun paryk.

Jeg ser derfor ingen anden udvej end at spekulere helt ude af proportioner i, hvad motivet kan være. En indledning kunne lyde:

»Den danske statsminister Mette Frederiksen bruger dobbeltgænger for at forvirre journalister, der prøver at stille hende kritiske spørgsmål«. Så langt så godt.

Vi kan se frem til et væld af akavede sammenstød mellem ivrige journalister og en intetanende Gitte Willumsen, som vil være jaget vildt på gangene og i Snapstinget.

Og det er ikke dumt af den kære statsminister. Med et snuptag får hun halveret den tid, hun bruger på at undvige interviews, ganske enkelt ved at lade Gitte Willumsen tage 50 procent af forespørgslerne.

Måske er der også polyjuice-eliksir i omløb? Altså den eliksir, Hermione, Ron og Harry brygger og drikker, når de skal ligne deres klassekammerater eller fjender. En yderst passende reference, hvis jeg selv skal sige det, nu når Harry Potter jo er julefilm. Jo, det er. Det er et tilbagevendende tema, at Harry ikke ved, hvor han skal gøre af sig selv her i juletiden, fordi hans familie er skod.

Daniel Radcliffe som drengen Harry Potter i eventyrfilmen »Harry Potter og de vises sten«. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF.

Harry får usynlighedskappen i julegave, Ron får altid noget for stort, hjemmestrikket tøj, og der sker altid noget afgørende i juleferien. Selv i »Harry Potter og Fønixordenen«, som er meget dyster og dødsangstagtig, er der én, der fremtryller en lille julemand, der flyver rundt på en kost. »Happy christmas, Harry«, vi kan allesammen høre dem allesammen sige det. Ja, det var et sidespor, men det er blevet en kæphest for mig, siden det gik op for mig: Harry Potter-filmene er julefilm.

Hvorom alting er, så er Gitte Willumsen altså klar til at overtage Inger Støjbergs folketingsplads. Og hvis du, kære læser, var én af dem, der i 2017 var typen, der gik og sagde »hvor er det altså usmageligt af Inger Støjberg at fejre stramninger på udlændingeområdet med kage« og samtidig i denne uge har lavet et opslag på den ene eller anden form for socialt medie med en sarkastisk kagereference, der håner Inger Støjbergs fængselsdom, så er du en hykler. En stor fed hykler. Og det er ikke for at bodyshame nogen, det er bare for at understrege, at hykleriet er både stort og tykt.

Alle fængselskagehånerne har sikkert fortalt sig selv, at Støjberg i en eller anden forstand så kunne smage sin egen medicin, men det er mildest talt noget barnligt pjat. Vi er voksne, og voksne mennesker håner ikke andre mennesker, der skal i fængsel. Medmindre du selvfølgelig er et barn – der er jo nogen af dem, der kan læse – og i så fald er der ingen grund til at være bange for ovenstående. Mette Frederiksen har ikke nogen dobbeltgænger, det er bare for skæg. Eller er det? Prøv at spørge din mor, om hun har gæster fra Rødby?

Det kan også være, Gitte Willumsen i virkeligheden er Mette Frederiksen i besiddelse af det tidsrejsende pendul, Hermione bruger til at rejse i tid med. The Time-Turner. Og at hun er kommet hertil som spion fra 2035 for at underrette moderskibet (Socialdemokratiet) om, hvad der foregår på møderne hos De Konservative. Mulighederne for konspirationsteorier er mange, og uanset hvordan man vender og drejer det, må det være et spørgsmål om tid, før min invitation til Hogwarts lander i postkassen. Jeg venter nu på 20. år.