"Vi er de nye rockstjerner"

Morten Breum var dj til Kronprinsparrets bryllup, han har spillet for 55.000 mennesker i Valbyparken og har knap 100.000 fans på Facebook. Nu bor han i L.A. og målet er klart: han vil være en af de største dj’s i verden.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er en meget ulykkelig mor til en datter på 14 år, som utroligt gerne vil til Morten Breums koncert. Vil I ikke gøre jeres bedste for at arrangere endnu en koncert? Morten er hendes største idol, og I ved ikke, hvor meget det vil betyde for os at opleve ham«.

Den danske dj og producer Morten Breum har fået omkring 500 mails fra ulykkelige fans, som er for unge til at komme ind til hans koncert i Store Vega sent lørdag aften den 21. april. Heraf mere end 50 henvendelser fra forældre, der skriver på vegne af deres teenagebørn.

Læs også: Morten Breum spiller i Store Vega

Nu er det besluttet, at der kommer en koncert til. Det bliver i juni og tidligere på aftenen, så de helt unge fans også kan være med. Noget, som Morten Breum glæder sig meget til. Ikke kun fordi han selv begyndte som dj som bare 13-årig i ungdomsskolen. Eller fordi han ved, at han f.eks. selv vil kunne huske sin egen første Prodigy-koncert »for evigt«. Men fordi det er begejstringen fra de helt unge fans, der viser, at fremtiden er landet. Den fremtid, hvor det er dj’en, der står øverst på plakaten.

»Hele dj-kulturen er utroligt populær for det yngre publikum. Vi er de nye rockstjerner,« siger han. Han begyndte at mærke det for omkring tre år siden. På det tidspunkt havde han udgivet hitsinglen »Højere vildere« med Rune RK og var på turné som dj med Nik og Jay. Pludselig blev han genkendt på gaden. Folk ville have taget billeder og var sultne efter at vide, hvad han lavede.

»For fem år siden var det alle de aktuelle pop- og rapartister der stod øverst på plakaten, men nu er det dj’er, der er trækplastrene. På den internationale scene har housemusikken fået et kæmpe boost – især i USA. Hveranden bil, der kører forbi på gaden, hører housemusik. Der er housemusik på alle klubberne. Og det er dj’er, der udgiver de store hits og er hovednavne på de største festivaler«.

Og øverst på plakaten er lige netop dér, Morten Breum vil være. Ikke bare i Danmark, men på verdensplan. Bortset fra en enkelt særligt arrangeret koncert i hjembyen Aarhus, er den udsolgte koncert på Store Vega i morgen hans første optræden i Danmark i otte måneder.

Læs også: Kom med til Breums Afterparty

I august 2011 flyttede han og hans manager Nima Kay nemlig til Los Angeles for at forfølge drømmen om den helt store, internationale musikkarriere. Inden da havde han blandt meget andet spillet foran 55.000 mennesker i Valbyparken og til gigantfesten Sensation i Parken. Han havde spillet til Kronprins Frederik og Marys bryllup og havde vundet titlen som Årets Danske DeeJay og Årets Mainstream DeeJay flere år i træk. Men det var ikke længere nok.

»Jeg var havnet på et hvilestadie, hvor tingene bare kørte af sig selv, og jeg følte ikke, at jeg udnyttede mit potentiale fuldt ud. At komme til L.A.har givet mig en helt anden sult.«

Miljøet i Los Angeles har givet Breum direkte adgang til de hitmagere og sangskrivere, man bare skal arbejde med, hvis man vil til tops på househimlen. Mainstream-househimlen, forstås. Det er ikke noget med at spille på en lille undergrundsklub, hvor folk står og mukker i mørket med en guldbajer, siger han. Der sigtes direkte mod de store, dyre steder med millionomsætninger, hvor champagnen flyder, og Paris Hilton hænger ud ved dj-pulten, mens han spiller. Og så de store festivaler, hvor han kan spille for mindst 15.000 af gangen.

I starten var det hårdt. Pludselig var telefonen stille, og der skulle netværkes intenst i flere måneder for at komme i kontakt med de rette folk. Men nu går det godt, siger han. Så godt, at der kun bliver sagt ja til det rigtige.

»Jeg varmer ikke op for nogen,« siger han. »Jeg headliner alle steder, jeg spiller.«
Han siger det forsigtigt. Sluger ordene lidt. Men selv om stemmen bliver lidt ydmyg, som om han stadig er lidt genert ved det hele, er der ikke noget i vejen med ambitionsniveauet. Eller troen på, at det nok skal blive opfyldt.

»Jeg skal hele vejen,« siger han.
»Vi har været i USA i otte måneder nu og headliner på alle de største klubber og festivaler. Hvis vi fortsætter med at arbejde lige så hårdt, som vi gør nu, så er jeg slet ikke i tvivl om, at det her kun er begyndelsen. Min vildeste drøm er at spille udsolgte arenaer fra København til Beijing. Og jeg tror virkelig fuldt og fast på, at det kan jeg.«

Vejen dertil er hårdt arbejde. Og her er han blevet smittet af Los Angeles’ intense energi. »Jeg bliver meget inspireret af, at alle folk i den by virkelig gerne vil arbejde. Og det er ikke bare folk fra min egen branche. Det er også de 200 mexicanere, der står nede foran det lokale byggemarked. Der netværkes alle steder, uanset hvor man er,« siger han og tilføjer:

»Her har vi direkte adgang til folk, som var helt uden for rækkevidde fra Danmark. Jeg arbejder sammen med nogle af verdens bedste sangskrivere nu, f.eks. Angela Hunte, som har skrevet hits til Jay-Z. Samtidig kan jeg meget let trække stikket ud. Hvis jeg kører en halv time i den ene retning, er jeg på Venice Beach, hvor der kun er hippier, som ikke gider snakke arbejde. Hvis jeg kører en time i den anden retning, kan jeg stå på snowboard oppe i bjergene.«

I det hele taget har Morten Breum kunnet finde en ro i L.A., som han ikke kunne finde i Danmark. Der er højt til himlen og plads til at hike i bjergene. Og rum til det hårde fokus, som ambitionen kræver. Der er ikke nogen oparbejdet dj-hygge-vom på Breum. Han ligner en, der drikker friskpresset spirulina-juice til morgenmad og tager armbøjninger hele vejen ind i dj-pulten, og det er egentlig ganske tæt på sandheden.

Når han står op om morgenen, spiser han »noget grønt« og løber ned i træningscentret. Herefter tager han i studiet, for at lave musik. I weekenderne hopper han på et fly og spiller i New York, Miami, Washington eller Detroit. Når han er ude at spille, er omtrent halvdelen af det, han spiller, musik han selv har produceret. Og selv om det potentielt kan lyde festligt at spille til de heftigste poolparties i Miami, mens de store stjerner drikker shots i baren, har Breum hverken historier om narko, sprut eller damer at dele ud af.

Læs også: Her kan du feste, hvis du er under 18

»Jeg har virkeligt høje forventninger til mig selv, så jeg står ikke på en scene og er fuld eller uudhvilet,« siger han. »Jeg har aldrig taget hårde stoffer. Jeg drikker engang imellem. Og det er det. Det er ikke specielt spændende. Jeg har det rimeligt afslappet med at ryge joints og har røget et par stykker i mit liv, men det er lang tid siden nu, for jeg vil fokusere fuldt på mit arbejde.«

Den vildeste action synes faktisk at foregå på hans hud. Han har fået omtrent ti nye tatoveringer, siden han flyttede til Los Angeles. Deriblandt en indianer på ryggen, som slutter sig til vældet af engle, blomster og sirlige skråskriftcitater om at være gode mod hinanden.

»Jeg har næsten kun positive tatoveringer. Jeg har et enkelt dødningehoved, men ellers er det alle sammen sådan nogle glade nogen. Buddhaer og en smuk kvinde og Mickey Mouse. Og så har jeg masser af Bob Marley-citater. Jeg elsker Bob Marley,« siger han og viser rundt på armene. På venstre underarm sidder en grøn sommerfugl. Det er den, der er blevet logoet til koncerten i Store Vega og den efterfølgende Butterfly Effect Tour. Den får også en fremtrædende plads i scenografien, hvor den vækkes til live af 3D-lyseffekter.

»Det er bygget op omkring den idé, at når en sommerfugl et sted i verden vifter med vingerne, så ender det med at blive en orkan på den anden side af Jorden,« siger han. »Ligesom os. Nu rejser vi verden rundt og får det til at ske.« Og troen på at hele verden kan erobres? Den sidder lige så fast som tatoveringen.

Lørdag d. 21. april kl. 22 spiller Morten Breum en udsolgt koncert i Store Vega. Omtrent halvdelen af de numre, han spiller, vil være nye numre, han har produceret i USA. Der er efterfest på natklubben Simons i Store Strandstræde i det indre København fra kl. 23.30, hvor der stadig kan købes billetter.

På grund af efterspørgslen arrangeres der en ny Morten Breum-koncert i Vega – uden aldersgrænse. Det sker fredag 22. juni kl. 20.

Breum kommer tilbage til Skandinavien for at spille til Skive Festival 30. maj, til Summerburst Festivalen både i Göteborg og i Stockholm (juni) samt til Skanderborg Festivalen, hvor han lukker Bøgescenen 11. august.

Hvad: Morten Breum
Hvor: Store Vega
Hvornår: Lørdag 21. april kl. 22