Veteraner synes godt om nyt museum

»Lige i øjet« og »det roligste« af de fem projekter i konkurrencen. Sådan lyder veteranernes dom over det nye Frihedsmuseet, som ventes at åbne i 2018.

Lundgaard & Tranberg Arkitekters vandt konkurrencen om det nye Museum for Danmarks Frihedskamp 1940-1945. Fold sammen
Læs mere

Onsdag præsenterede kulturminister Marianne Jelved (Rad.) vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945.Det er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter og er – i forhold til de fire øvrige projekter i den afsluttende konkurrence – et stilfærdigt og underspillet byggeri, der skal ligge på Esplanaden i Churchillparken i København, dér, hvor det gamle museum, som nedbrændte for to år siden, også lå.Vinderprojektet er karakteriseret ved, at alle udstillingsarealer ligger under jorden.

Ankomstbygningen over jorden er ellipseformet og i to etager og 16 meter på den længste led og 12 meter på den smalleste. Bygningen, som ligger på en stor rektangulær grusbelagt plads, indeholder billetsalg, butik, cafe, undervisningslokaler og trapper/elevator ned til to udstillingshaller. Arkitekternes hensigt er at give museets besøgende en fornemmelse af at bevæge sig fra lyset og nutiden og ned i fortidens mørke.Veteraner fra modstandskampen og deres organisationer tager umiddelbart tager godt imod vinderprojektet.

»Ideen om at lave et indgangsparti oven på jorden, hvorfra man går ned under jorden til besættelsestiden er god. Der er intet dagslys, og det var der heller ikke dengang, hvor der var mørklægning. Det er ramt lige i øjet. Jeg synes også godt om udstillingspladsen over jorden, hvor man kan tage forskellige ting frem,« siger Christian Eugen-Olsen, formand for Frihedskampens Frednings- og Mindefond, som er paraplyorganisation for gamle modstandsfolk og krigssejlere.

Onsdag havde Nationalmuseet, som Frihedsmuseet hører under, inviteret veteranerne og deres organisationer til en præsentation af de nye planer. En af deltagerne var den tidligere modstandsmand og formand for Frihedskampens Veteraner 1940-1945 Jens Ege.

»Mit umiddelbare indtryk er, at det er et godt projekt, og at det uden tvivl er det bedste af dem, der deltog i konkurrencen. Det er det roligste. De andre projekter er lidt urolige og lidt for flotte. Jeg kan godt lide, at man har den ellipseformede bygning i den ene ende af arealet. Ideen om, at man går fra nutiden og lyset ned i udstillingen og mørket er god. Samtidig er det nødvendigt at bygge under jorden, for ellers får man ikke plads nok,« siger Jens Ege.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal støtter projektet med 20 millioner kroner, men fondets direktør, Henrik Tvarnø, der sad i dommerkomiteen, er yderst kritisk over for byggeriet. I en mindretalsudtalelse i dommerkomiteens betænkning kritiserer han bygningen over jorden for at være for ydmyg. Man risikerer at signalere, »at vi helst gemmer frihedskampen væk«, hedder det. Det holdning deler Jens Ege ikke.

»Jeg kan godt se meningen med kritikken - at frihedskampen fortjener en stor flot facade med søjler - men det er der ikke plads til på området. Vi må respektere pladsen i Churchillparken, som den er, og vi skal ikke genere hverken Den Engelske Kirke, Esplanaden eller Kastellet. Jeg tror, at vi meget hurtigt vil vænne os til, at sådan ser Frihedsmuseet ud,« siger Jens Ege.