Verdensstjerne er død: Hendes stemme var en herskabelig bygning af lyd

Den amerikanske operastjerne Jessye Norman er død, 74 år gammel. Hun optrådte på berømte operascener over hele verden og var en af de første afroamerikanere, der nåede helt til tops i operaverdenen.

Den amerikanske operastjerne Jessye Norman døde mandag på et hospital i New York, 74 år gammel. Hun sang også jazz. Billedet er fra Montreux Jazz Festival i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix

Tidligere på året fortalte en af verdens største kvindelige operasangere, den amerikanske sopran Jessye Norman, at hendes interesse for opera nærmest begyndte ved et tilfælde.

Hun voksede ganske vist op i en musikalsk familie i byen Augusta i Georgia i 1940erne og 1950erne, men der blev hverken sunget eller hørt opera i hjemmet.

»Jeg havde som niårig fået min egen radio, så jeg kunne lytte til det, jeg ville, uden at mine brødre blandede sig. En af mine pligter hjemme var, at jeg hver lørdag skulle gøre rent på mit værelse, hvilket jeg syntes var frygtelig kedeligt, og der kom jeg ved et tilfælde til at lytte til opera. Jeg kunne virkelig godt lide det, så rengøringen af mit værelse tog lige så lang tid, som operaen varede,« fortalte en veloplagt Jessye Norman, siddende i en elektrisk kørestol.

I 2009 modtog Jessye Norman den amerikanske orden National Medal of Arts. Den blev overrakt af daværende præsident Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry Downing/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mandag døde hun på et hospital i New York, 74 år gammel, som følge af komplikationer udløst af en skade på rygsøjlen, som hun pådrog sig i 2015.

Dermed har verden mistet en af de største sopraner og en af de første afroamerikanske operasangere, der nåede op i toppen af den globale operaelite.

I interviewet, en såkaldt TIFF Talk, taler Jessye Norman med en en meget tydelig og smuk diktion, og hun udstråler en naturlig autoritet, styrke og værdighed.

Sådan beskrives hun også i artikler – både som privatperson og sanger. I The New York Times beskrev Edward Rothstein i 1992 hendes stemme som en »herskabelig bygning af lyde«.

»Den har enorme dimensioner, og den når ud i alle hjørner. Den åbner for nye udsigter. Den rummer solbeskinnede værelser, smalle gange og store rum. Ms. Norman er herskerinden i dette domæne med en fysisk tilstedeværelse, som passer til hendes vokale formåen,« skrev Rothstein.

Trikoloresvøbt optræden i Paris

Jessye Norman har optrådt på de fineste operascener verden over. La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Deutsche Oper Berlin og The Royal Opera House i London for at nævne nogle få – og hun har sunget ved en række enestående officielle begivenheder. Hjemme i USA har hun sunget ved indsættelser af præsidenter og i Paris på nationaldagen, 14. juli, i 1989. Hun – en amerikaner – var svøbt i den franske trikolore og stod på Place de la Concorde midt i Paris og fremførte den franske nationalsang, »La Marseillaise«, i anledning af 200-året for den franske revolution.

Hun voksede op i en familie en tid, hvor der stadig var et skarpt skel mellem sorte og hvide amerikanere, hvilket har præget hendes syn på verden. Hende mor var amatørpianist, og i hendes bedsteforældres hjem stod et stueorgel, som hun fik lov at bruge. Hendes første erindringer om musikken stammer fra kirken, hvor hun var medlem af et kor.

Jessye Norman var bachelor i musik fra Howard University i Washington D.C., og hun studerede efterfølgende på University of Michigan og Peabody Institute. En af hendes karrieres første store succeser kom i 1968, da hun vandt en international musikkonkurrence i München.

I 1989 fejrede Frankrig på nationaldagen 14. juli 200-året for stormen på Bastillen. Jessye Norman sang den franske nationalsang, »Marseillaisen«, på Place de la Concorde, midt i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Robine/AFP/Ritzau Scanpix.

Hun debuterede i 1969 på Deutsche Oper Berlin som Elisabeth i Wagners »Tannhäuser«. Siden sang hun som sagt på scener over hele verden, særligt i Richard Wagner og Richard Strauss' operaer, og hun modtog ud over begejstrede bifald og anmeldelser også en række fornemme priser og blev en af de mest anerkendte amerikanske sangere.

Hun har modtager fire Grammyer, den prestigefyldte Kennedy Center Honor i 1997 og  den amerikanske National Medal of Arts i 2009, overrakt af præsident Barack Obama i Det Hvide Hus. Hertil kommer en række udenlandske priser, blandt andre den franske Ordre des Arts et des Lettres.

Diskrimination af sorte

Hendes opvækst i en tid med diskrimination af sorte har til trods for hendes enorme succes præget hendes liv privat og i visse tilfælde på scenen.

I forbindelse med udgivelsen af selvbiografien »Stand Up Straight and Sing!« i 2014, sagde hun i et interview med The Times:

»Barrierer mellem racer er ikke forsvundet, så hvordan kan vi forestille os, at barrierer mellem racer inden for klassisk musik og opera skulle være det?«

Hun står bag Jessye Norman School of Art i Augusta, hvor hun voksede op. Skolen, der åbnede i 2003, støtter kunstnerisk uddannelse til unge fra hjem uden midler til den slags undervisning.

»Når jeg kigger på symfoniorkestre i vort land, så ville jeg ønske, at de i højere grad afspejlede den demografi, som de er sat i verden for at betjene. Jeg kunne godt tænke mig at se flere afro-amerikanere på Metropolitan Opera i New York,« sagde hun dengang ifølge The Guardian.