Verdenskendt kunstner i opsigtsvækkende happening: Brænder tusindvis af sine værker

Den verdensberømte kunstner Damien Hirst har fået en fiks idé. Han er i gang med at brænde 1.000 af sine værker, men det stopper ikke der.

 
Verdenskendt kunstner i opsigtsvækkende happening: Brænder tusindvis af sine værker. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke bare for sjov, han gør det.

Kunstneren Damien Hirst er for tiden omgivet af flammer. Bogstavelig talt. Han er i gang med at brænde 1.000 af sine værker, som ellers ville kunne indkassere mange tusind kroner.

Iklædt et sæt sølvfarvede beskyttelseshandsker og brandsikre bukser stikker han det ene værk efter det andet ind i de glubske flammer. Seks pejse er blevet installeret på Newport Street Gallery, hvor happeningen finder sted.

Men ifølge Damien Hirst er der en mening bag galskaben.

Sidste år så et nyt projekt dagens lys. Det går under navnet »The Currency«. Han solgte en lang række værker, og han gav køberne et valg:

Vil du have det fysiske værk? Eller vil du have det som en såkaldt »nft«?

En nft – en »non-fungible token« – er kort forklaret en digital udgave af værket, som kun én person ejer og har rettighederne til.

I alt vil Damien Hirst brænde 4.851 værker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Isabel Infantes/AFP/Ritzau Scanpix.

En replik

Damien Hirst har en replik til dem, som måtte mene, at han ødelægger værkerne.

»Mange mennesker tror, at jeg brænder kunst til en værdi af millioner af dollar, men det gør jeg ikke. Jeg fuldender transformationen af ​​disse fysiske kunstværker til nft'er ved at brænde de fysiske versioner,« siger han ifølge Euronews.

Ifølge Euronews består kollektionen af 10.000 værker, og Damien Hirst begyndte at skabe de fysiske udgaver af værkerne i 2016. De blev solgt til en pris på 2.000 dollar, hvilket adskiller sig en del fra kunstnerens øvrige værker – hans mest kostbare værk blev angivelig solgt for mere end 19 millioner dollar i 2007.

Alle 10.000 værker er blevet solgt, og køberne fik et år til at beslutte sig for, om de ville have den fysiske eller digitale udgave af værket.

4.851 valgte den digitale udgave – så der er 4.851 værker, som ryger en tur i brændeovnen.