Verdenskendt designer sagsøger TV 2-journalister for halvanden million

Jacob Jensens elektroniske P-skiver er blevet anklaget for at være fulde af fejl. Nu vil designfirmaet have erstatning af de to journalister, som skrev negativt om udstyret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

1,45 millioner kroner. Det beløb vil det verdenskendte firma Jacob Jensen Design have ud af to journalister fra TV 2, som erstatning for et tv-indslag og en artikel om elektroniske P-skiver fra designfirmaet og andre firmaer. De skulle ifølge journalisterne være ”smækfyldt med fejl”.

Men ifølge designfirmaet er der fejl i de tal, som de to journalister præsenterede i et indslag på TV 2 NEWS og i en artikel på tv2.dk den 20. februar 2012.

I TV 2s artikel vurderer en parkeringsvagt, at cirka halvdelen af alle P-skiver ikke virker efter hensigten. En vurdering, som ikke er strafbar, slog byretten i Odense fast i 2014. Byretten fastslog også, at TV2 testede elektroniske P-skiver generelt – ikke kun dem fra Jacob Jensen Design.

Problemet med P-skiver er imidlertid langt mindre end fejl i hver anden, udtaler advokat for Jacob Jensen Design, Michael Christiani Havemann,

»TV 2 sagde, at 50 procent af P-skiverne indeholdt fejl. Men kun 0,74 procent af Jacob Jensen Designs havde fejl,« siger advokaten til BT.

I byretten hævdede designfirmaet, at P-vagtens vurdering har betydet, at Jacob Jensen Design er gået glip af indtægter for 1,45 millioner kroner. Den negative omtale af P-skiverne har betydet, at kunderne er gået uden om varen, forklarer Michael Christiani Havemann.

Spørgsmål om rigtige oplysninger

Det er dog ikke kun beløbets størrelse, der er omdrejningspunkt i sagen. Det er også, hvorvidt det er i orden, at journalister bringer beskyldninger, som viser sig ikke at være sande. Den gik i dette tilfælde, mente byretten i 2014, som frikendte de to journalister.

Hos designfirmaet er man uenige og har derfor anket sagen til landsretten, som altså skal tage stilling til, om forskellen i tallene er over eller under kvalitetskravet, man kan forvente fra pressen – og om Jacob Jensen Design eventuelt skal have en erstatning.

Sagen kommer til at køre i Østre Landsret tirsdag 11. august.