Verdensdanseren der hoppede af

Han har danset med de største ballet­kompagnier og er blandt verdens mest kendte dansere. Mikhail Baryshnikov har levet et aktivt balletliv både foran og bag ved jerntæppet.

Det var på turné med dansere fra Bolsjoj-balletten til Canada i 1974, at Mikhail Baryshnikov hoppede af til Vesten i Toronto og søgte om politisk asyl.

Han fortsatte til USA, hvor han 1974-78 var solodanser hos American Ballet Theatre, og 1980-89 både solodanser og kunstnerisk leder. I 1978 var han i én sæson medlem af New York City Ballet, hvor Jerome Robbins skabte nye roller til ham. Den verdenskendte danser kom til at arbejde med mange balletkompagnier i Vesten, bl.a. Royal Ballet i London og Pariser Operaen Ballet, men også med mange moderne dansekompagnier. En lang række koreografer har kreeret værker til ham bl.a. Twyla Tharp, Frederick Ashton og John Neumeier. Han har endvidere medvirket i en række TV-programmer og -shows samt været skuespiller i flere film, bl.a. »Hvide nætter« og »Vendepunktet«.

Baryshnikov var allerede en stor danser, da han hoppede af til Vesten. Født i Riga i den lettiske sovjetrepublik i januar 1948, og allerede som som 12-årig kom han ind på skolen på Opera og Ballet Teatret i Riga. Foruden ballet studerede han bl.a. også klaver, men besluttede sig for en karriere som danser. I 1963 blev han optaget på det berømte Vaganova Ballet Akademi i Leningrad, hvor han blev undervist af Aleksander Pushkin, som tidligere havde trænet Rudolf Nurejev.

Da han havde afsluttet sine studier, blev han i 1966 optaget i Kirov Balletten i Leningrad, hvor han uden at have været aspirant debuterede som solist. Samme år vandt han guld ved den internationale balletkonkurrence i Varna,og i 1969 vandt han både guldmedalje ved den første internationale balletkonkurrence i Moskva og Nijinskij-prisen i Paris.

I dag investerer Baryshnikov meget af sin tid i Baryshnikov Arts Center, et mødested for kunstnere inden for alle kunstarter, som han åbnede i New York i 2004.