Verdensberømt arkitekt efterlader en halv milliard kroner

Den kvindelige stjernearkitekt Zaha Hadid, som blandt andet har tegnet museumstilbygningen til Ordrupgaard, har efterladt en halv milliard kroner.

Tilbygningen til Ordrupgaard, tegnet af Zaha Hadid, stod klar til indvielse i 2005. Fold sammen
Læs mere

Den olympiske svømmehal i London, Phaeno Science Center i Wolfsburg, operahuset i Guangzhou, Vitra brandstation i Well am Rhein, og i Danmark museumstilbygningen til Ordrupgaard.

Iransk fødte Zaha Hadid var en af verdens største arkitekter, blandt andet bevist, da hun i 2004 blev den første kvinde til at modtage den anerkendte Pritzker-pris for arkitekter. Den slags er der penge i, og da hun døde som 65-årig i marts 2016, var det med en formue på kistebunden.

Det afslører offentliggørelsen af hendes testamente.

Helt præcis efterlader Zaha Hadid sig 569 millioner kroner, fordelt på blandt andet værdien af hendes firma, Zaha Hadid Architects, og en penthouse-lejlighed i Clerkenwell i London.

Zaha Hadid fik ingen børn, så pengene går bl.a. til hendes bror, hendes fire nevøer og niecer, samt godt fire millioner kroner til hendes forretningspartner, den tyske arkitekt Patrik Schumacher. Schumacher blev samtidig udpeget som en af fire bobestyrere af Hadids testamente. De tre øvrige er Zaha Hadids niece, Rana Hadid, kunstneren Brian Clarke, og den tidligere bestyrelsesformand for Serpentine Gallery, Peter Palumbo.

Zaha Hadid blev berømt og anerkendt for sin neofuturistiske stil – blandingen af skarpe betonbygninger i et blødt kurvet design. Udover Pritzker-prisen blev hun den første kvinde til at vinde en guldmedalje i RIBA, Royal Institute of British Architects, og har desuden vundet den anerkendte Stirling pris flere gange. Derudover blev hun i 2012 æret med den højeste kvindelige ridderorden i Storbritannien, Dame Commander.

Hun døde af et hjerteanfald efter at være blevet indlagt med bronkitis i Miami i marts 2016.