Verdens største på noder

Inge og Niels Ejes danske pionerselskab, der distribuerer noder digitalt, fusionerer med amerikansk firma udi digitale nodestativer og bliver verdens største på alt med noder.

»Vi gjorde det, vi gjorde det rigtige, og det lykkedes!«

Det kan musikerne Inge og Niels Eje notere efter at have investeret syv år og sparepenge i deres pionérselskab, som introducerede digitale noder til downloading fra internettet i 1998.

Parrets selskab »SheetMusicNow.com« har netop fusioneret med det amerikanske Sillicon Valley-baserede selskab »FreeHandSystems Inc.« og bliver verdens største distributør af musik i alle genrer på noder.

SheetMusicNow - det betyder Noder Nu! - var i forvejen verdens største distributør af noder til klassisk musik, jazz og dansk populærmusik med rettigheder til 32.000 titler, hvoraf halvdelen efterhånden er digitaliseret. Med fusionen bliver kataloget dobbelt så stort.

»Det betyder også dansk musikeksport i stor stil. Fusionen vil gøre dansk musik langt mere synlig på verdenskortet,« siger parret, der har kunstnere som Michala Petri, Bent Fabricius-Bjerre og TV-2 tilknyttet selskabet foruden en lang række af de betydeligste europæiske musikforlag.

Den ny amerikanske samarbejdspartner har bl.a. udviklet et digitalt nodestativ, som er en højteknologisk fladskærm. På den kan en musiker hente sine noder frem, redigere i dem - f.eks. indføje fingersætning - og vende blad med foden.

Prisen for fusionen betales i form af aktier i det børnsnoterede amerikanske selskab, så den lader sig ikke offentliggøre. Men fusionen betyder bl.a., at IVS A/S og Vækstfonden får sin investering i det danske selskab hjem i aktier.

Tilbage står spørgsmålet, hvordan to klassiske musikere på cello og obo kunne finde på at kaste ud i IT-teknologi på avanceret plan.

»Vi er musikere og ville gøre noder tilgængelige for gud og hvermand,« lyder Inge og Niels Ejes korte svar. I forvejen havde de begge forladt deres pensionssikrede orkesterjob for at arbejde selstændigt med deres Trio Roccoco og musik, der kan helbrede - kaldet »musicure«.

En af selskabets første hurdler var at få udviklet et krypteringssystem, som sikrer, at noderne kun kan downloades én gang pr. forretningsgang. Den næste blev udviklingen af en scanner, som digitaliserer nodepartiturer. Den største af slagsen står i parrets københavnerkontor, som fortsætter - bl.a. sit samarbejde med de danske folkebibliotekers landsdækkende service »Netmusik.dk«.

Så fulgte en samarbejdsaftale med det tidligere russiske statsforlag Muzyka og dets protektor Mikhail Gorbatjov om retten til at distribuere hele den russiske musikskat på over 500.000 værker, bl.a. tusindvis af originalpartiturer, som ligger og rådner i containere af Tjajkovskij, Musorgskij og Rakhmaninov.

For pionér-indsatsen blev parret i 2001 prist med Erhvervsfremmestyrelsens »Jante-Kultur Pris«. Nedturen fulgte året efter, da en af selskabets store investorer, 2M Invest A/S gik konkurs og hev nodeselskabet med i faldet.

Her kunne historien være sluttet, men ikke når man er en Eje. Nye investorer blev fundet til etableringen af selskabet SheetMusicNow i 2002, og med fusionen er der ny kapital til at tænke stort - måske et nyt redningsforsøg for de russiske container-værker, som konkursen bremsede.

»Det er med digitale noder som med det digitale fotografi. Der nøles til start, men jeg tror ikke, at det varer længe, før man ser orkestre sidde foran digitale nodestativer. Det er ikke fjern fremtidsmusik,« siger Inge Eje.