Verdens mest engagerede skuespiller vil ikke mere

Få filmstjerner har fordybet sig i deres karakterer som Daniel Day-Lewis, der nu meddelt, at han spillet sin sidste rolle.

Daniel Day-Lewis da han modtog en Oscar for sin hovedrolle i »Lincoln« i 2013. Foto: EPA/PAUL BUCK Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL BUCK

Den 60-årige tredobbelte Oscar-vinder Daniel Day-Lewis er det arketypiske eksempel på en skuespiller, der ikke skyer nogen midler for at blive et med sin rolle. Nu har han atter overrasket omverden, men denne gang med en kortfattet meddelelse om, at han ikke længere agter at være skuespiller.

Daniel Day-Lewis ry som “en engelsk Robert de Niro” (en amerikansk stjerne der tidligt i karrieren leverede samme ekstreme dedikation) var tidligt en del af  karrieren. Da han forberedte sig til rollen som “Den sidste mohikaner” (1992) udskar han med egne hænder en trækano, sporede og flåede jagtdyr på indianermanér, ligesom han i måneder bar rundt på en seks kilo tung flintbøsse, som han lærte sig at lade og affyre, mens han løb. 

Da han forberedte sig til rollen som bandelederen Bill the Butcher i Martin Scorseses storfilm "Gangs of New York" (2002), gik han lære som slagterelev for at kunne tilskære dyr, ligesom han lærte sig at kaste med kniv. Da han pådrog sig en lungebetændelse under den langvarige og vanskelige optagelse af filmen, nægtede han at tage nutidigt og varmere tøj på, ligesom han modstræbende tog imod antibiotika til at slå sygdommen ned.

Daniel Day-Lewis’ ekstreme engagement i sit arbejde kan virke komisk og selvhøjtideligt, men de få gange skuespilleren i interviews har åbnet op om sit arbejde, afslørede hans tænksomme, nærmest filosofiske beskrivelser af sin metode, at engagementet er meget mere end rene kraftpræstationer.

“Min intention er altid den samme. At prøve at undersøge et liv i dets helhed, eller i det mindste skabe en illusion for mig selv, at jeg har gjort det, hvilket forhåbentligt kan give mig en chance for at overbevise andre om det samme, sagde Daniel Day-Lewis i et interview med avisen The Guardian.

Interviewet blev givet i 1985 starten af hans karriere, da han havde imponeret de amerikanske filmkritikere, idet to af film, “Mit smukke vaskeri” og “Værelse med udsigt”, hvori han spiller vidt forskellige roller, havde premiere den samme dag i USA.

I den første spiller Daniel Day-Lewis en homoseksuel engelsk skinhead, i den anden en introvert viktoriansk gentleman fra overklassen. Daniels Day-Lewis renommé som forvandlingskunstner stammer fra denne første karrierefase, da han også spillede den spastisk lammede kunstner Christy Brown i “min venstre fod” (1989). Under optagelsen af denne film forlod han aldrig sin rullestol, og forblev i karakter, hvorfor andre måtte bære ham rundt og made ham med en ske under måltider.

“Jeg prøver at lære mig så mange af de her ting, så at der er tilstrækkeligt til at få det til at se ud som om, at det er noget der har præget et helt liv. Jeg leder ikke i blinde, da det er bestemte ting, jeg leder efter. I sidste ende skaffer jeg af med alt det overflødige. Jeg destillerer karakteren ned til en essens,” sagde Daniel Day-Lewis.  

De mange anstrengelser har båret frugt. Daniel Day-Lewis er den eneste mandlige skuespiller der har fået Oscars for tre hovedroller, nemlig “Min venstre fod” (1989), “There Will Be Blood” (2007) og “Lincoln” (2012).

I de to sidstnævnte film demonstrerede skuespilleren sin særlige evne til at gestalte mænd med en nærmest overjordisk karisma og viljestyrke. I Paul Thomas Andersons “There Will Be Blood” om en mands besatte søgen efter olierigdom, bliver englænderen Daniel Day-Lewis nærmest en levende inkarnation af det amerikanske folks vilje til at bygge verdens største nation, med alt hvad det indebærer af ofre og djævlepagter.     

På samme måde kunne Steven Spielberg ordrige “Lincoln” være blevet en halvtør historielektion om den berømte præsidents kamp for at få vedtaget det tillæg til forfatning, der forbød slaveriet. Takket være Daniel Day-Lewis giver filmen i stedet en levende indsigt i det vedvarende traume, som slaveriet påførte USA.

Der var også enkelte film der floppede, såsom filmen “The Boxer”, som trods positive anmeldelser fik skuespilleren til at tage en årelang pause fra filmrollerne. Ifølge hårdnakkede rygter, tilbragte Daniel Day-Lewis da en længere periode med at arbejde som traditionel skomager i et værksted i Firenze. Skuespilleren var blevet fascineret af arbejdet med læder og såler, da han bestilte et par håndlavede sko hos en af verdens mest kendte skomagere, Pasquale Di Fabrizio.

Tiden som skomager blev afbrudt af perioder, hvor han fældede træer på sin grund i irland, hvor han har boet det meste af sit liv.

Man kan ikke afvise, at det nuværende farvel til filmen, blot er starten på en længerevarende pause. På den anden side har Daniel Day-Lewis tidligere udtalt glæden ved skuespillerarbejdet overskygges af ulemperne ved hans stjernestatus.

“Han er meget taknemmelig overfor sine samarbejdspartnere og over for det publikum, han har haft gennem årene. Årsagen er en privat beslutning, og han ønsker ikke at kommentere yderligere,” sagde hans talsperson Leslee Dart.