Verdens første porno vises frem

Det er måske det tidligste gengivelse af et samleje, som Israels nationale museum i Jerusalem kan præsentere med et 4.000 årigt relief af en mand og kvinde.

Samleje mellem en kvinde og en mand vist i et relief i ler. Relieffet, der er 4000 år gammel, er på størrelse med en iPad. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Israel Museum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel Museum i Jerusalem udstiller erotisk kunst i den arkæologiske afdeling, skriver netavisen Times of israel. Fremvisningen viser sex fra området mellem floderne Eufrat og Tigris, og der blev gået ret voldsomt til den dernede. Der er tale om erotisk kunst, der er godt 4.000 år gammel og altså over 1.500 år ældre end det indiske skrift Kama Sutra. Der er tale om kunst af høj kvalitet, der afslører det chokerende forhold, at sex mellem kønnene ikke har ændret sig i disse tusindvis af år.

Et relief lavet af ler, der er på størrelse med en iPad, viser en mand og kvinde i sexakten. Han står bag hende og man kan se, at han fører sin penis op i hende. Relieffet er godt 4.000 år gammelt og stammer fra Babylonien.

Museets ekspert i perioden siger til netavisen Times of Israel: "Mesopotamisk og babylonisk erotisk kunst var rigtig saftig."

Der er to lerrelieffer på museet. På det ene tager en mand en kvinde stående bagfra og på den anden har de også sex, mens kvinden drikker noget fra en kande med sugerør. Manden hæver et glas vin til sine læber, som ifølge dr. Julia Assante fra museet er et symbolsk tegn på oralsex. Assante skriver, at babylonerne og andre folk i området havde det syn, at sex var indgangen til en fortryllende tilstand.

Der er flere eksempler på samleje i museet, og babylonerne syntes at have en forkærlighed for at manden tog kvinden bagfra - på latin coitus a tergo. Det hang sammen med, at analt samleje ofte blev brugt, fordi det var en effektiv måde at undgå graviditet. Museet udelukker ikke, at hvad vi ser på lerrelieffet er et analt samleje. Men der er skam også eksempler på den gode gamle missionærstilling og andre varianter. Og en figur viser en kvinde, der skræver over en kæmpefallos af næsten komiske dimensioner.

En del af disse lerrelieffer blev fundet i templer, grave og private hjem, så det er svært at sige noget om deres anvendelse, men det viser noget om deres popularitet. Og Julie Assante mener, at da man har fundet dem i husets almindelige rum, så har både mænd, kvinder og børn kunne se på dem:

"Det var en slags pop kunst, fordi det var billigt materiale og let at lave."

Hun peger på, at erotiske fremstillinger var ganske normale og f.eks. findes på segl, der ikke nødvendigvis tilhørte kongerne. Og hun peger også på, at gamle mesopotamiske tekster er meget grafiske og beskrivende i deres sexomtaler. I det klassiske mesopotamiske værk Gilgamesh bliver sex rost som en af de aktiviteter mennesker skal udføre under deres korte fysiske ophold i denne verden.

I modsætning til babylonsk og mesopotamisk kunst er jødisk kunst meget mere kysk. I biblen er der ikke lignende saftige beskrivelser, kun antydninger af seksuelle aktiviteter. Og ikke mindst i spørgsmålet om homoseksualitet er der afgørende forskel. Mens babylonerne ikke fordømte homoseksualitet, så fordømmer den jødiske bibel den slags aktiviteter.

Genstandene kan ses nu i det smukke museum, hvis altså ikke den svenske ambassadør får nedlagt forbud