Verdens 20 bedste krimier

Guide. Der er skrevet tusindvis af fremragende krimier gennem tiden, så det var derfor en næsten umulig opgave, vi satte vores krimianmelder på: Udvælg verdens 20 bedste krimier! Her følger hendes helt subjektive svar på dén opgave.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1: Wilkie Collins: Månestenen (1868)

En af kriminalhistoriens første kriminalromaner, en velskrevet forviklingshistorie om den forsvundne kæmpediamant, månestenen, der tidligere er blevet stjålet fra et indisk tempel og senere givet til en ung kvinde. Stenen forsvinder igen, og kriminalbetjent Cuff indleder sin egen grundige og dybt spændende efterforskning, hvor også datidens britiske samfund og den menneskelige natur blotlægges.

2: Arthur Conan Doyle: De fires tegn (1890)

Anden bog i serien om Sherlock Holmes og hans tro væbner, Dr. Watson, handler om en ung kvinde, hvis far er forsvundet, og som hvert årmodtager en kostbar perle og nu er blevet bedt om at møde op et bestemt sted. Hun, som siden bliver gift med Watson, henvender sig til Holmes, der opklarer sagen på sin egen excentrisk-logiske facon. En vellykket by-version af »Månestenen«.

3: Agatha Christie: Mordet på Roger Ackroyd (1926)

Klassisk guldalderkrimi om opklaringen af mordet på rigmanden Roger Ackroyd. Hercule Poirot hudfletter her de mange mistænktes alibier og forklaringer på finurlig og virtuos vis, godt hjulpet af den myrdedes ven, den lokale læge og historiens fortæller. Scenen er sat med sociale spændinger og underspillet misundelse. Og en overraskende slutning.

4: Somerset Maugham: Ashenden, eller den britiske agent (1928)

Bogen, der kaldes spionromanens fader, er af Raymond Chandler udråbt til at være den bedste af slagsen. Den handler om den hemmelige agent Ashenden, der i øvrigt er forfatterens alter ego og derfor langt hen ad vejen tro mod virkeligheden. Ashenden opererer som spion under Første Verdenskrigs blødende Europa, hvor menneskeliv er små brikker i et større, uigennemskueligt og uhyggeligt spil.

5: Dashiell Hammett: Ridderfalken (1929)

En indviklet, men fremragende forløst krimi med den hårdkogte detektiv Sam Spade som central figur. Handlingen foregår i San Francisco i 1920erne, og Spade skal finde ud af, hvad der er sket med en kostbar og ædelstens-beklædt figur af en ridderfalk. Det er en speget sag med mange løgne og labyrintiske forviklinger, der ender med, at han må sende den kvinde, han elsker, i fængsel.

6: James M. Cain: Postbudet ringer altid to gange (1934)

Lille sort krimi med socialrealistiske og næsten nihilistiske undertoner om et samfund på fallittens rand og mennesker i moralsk opløsning. Den fik en overgang en næsten kultisk betydning i visse kredse. Handler om en californisk kroejers kone og hendes elsker, som sætter sig det fælles mål at myrde kroejeren.

 

7: Raymond Chandler: Den lange søvn (1939)

Debutromanen om den hårdkogte detektiv Philip Marlowe, der som en moralens vogter gør op med det fordærvede og korrupte Los Angeles. I en sag om en pengeafpresser, der skal uskadeliggøres, vokser en labyrint af løgn og bedrag, og ud af det vokser et fremragende portræt af den californiske by og dens overklasse og underverden.

 

8: Josephine Tey: Hvem myrdede prinserne (1951)

Historisk kriminalroman om en sygemeldt Scotland Yard-betjent, der i sin kedsomhed begynder at undersøge, om kong Richard III nu også virkelig slog sine to små prinsenevøer ihjel, som bl.a. Shakespeare hævdede. Den er bygget op over forskellige historiske skrifter og blander på genial vis fortidens mytedannelse med nutidig opklaringsteknik.

9: Patricia Highsmith: Tom Ripleys talent (1955)

Den psykopatiske hovedperson i fembindsværket Ripliaden, Tom Ripley, afskrækker mange, men Highsmith er i de senere år blevet kult for sine romaner, hvor dårskab, død og dannelse går hånd i hånd. Ikke mindst i første bind af den psykologiske thriller om kunstneren og morderen Rip­ley. En atypisk dannelsesroman o­g en satirisk pastiche over et småborgerligt og hyklerisk USA.

10: Truman Capote: Med koldt blod (1966)

Virkelighedsroman, journalistisk fiktion eller dokudrama – Capote giver her en »sandfærdig« beretning om et massemord og dets følger ved at blande virkelige hændelser med prosaens virkemidler. Hvor grænserne går mellem fakta og fiktion kan diskuteres, men bogen er et hovedværk inden for genren og handler om mordet på en velhavende landmandsfamilie i Kansas i 1959. En »serial« i litterær form.

11: Maj Sjöwall og Per Wahlöö: Strisser, strisser (1970)

Roman om en forbrydelse, og i dette bind (ud af ti) skydes en velhavende forretningsmand ned på en restaurant, sagen opklares, og den skyldige får sin straf. Men andre forbrydere, heraf afdøde våbenhandler og hans forretningsforbindelser, undgår lovens lange arm, og den moralske ulogik blotlægges hermed. Det svenske forfatterpar er »must read« og har dannet skole for en hel generation af nordiske krimiforfattere.

12: Umberto Eco: Rosens navn (1980)

Historisk kriminalroman om storpolitiske og kætterske tanker i 1300-tallets Italien. Den engelske franciskanermunk William af Baskerville og hans lærling skal løse mordet på en munk og dæmpe stridende fraktioner i den katolske kirke, og som en anden Sherlock Holmes bruger han sin snilde og fornuft og sin humanistiske dannelse. Tegn- og middelalder-mystik af den ægte slags.

13: James Ellroy: Den røde gudinde (2009)

Sprudlende og provokerende kriminalroman om den amerikanske underverden i årene 1968-72, med tilbageblik til tidligere tider og med et effektivt miks af historiske og fiktive figurer. Bogen er tredje bind i Ellroys Underworld-trilogi, og den er både muskuløs, minimalistisk og mildere end tidligere udgivelser.

14: P.D. James: Indviet til mord (1986)

Psykologisk krimi med nuancerede figurtegninger om den kultiverede enkemand og digter in spe, kriminalkommissær Adam Dalgliesh. James er arvtager af Christie, men med en bredere social tilgang til samfundet, og i dette bind i serien om Dalgliesh skal han opklare mordene på en minister og en vagabond, som begge findes med overskåret hals i en kirke.

15: Barbara Vine: Skæbnesommer (1987)

Under pseudonym skriver Ruth Rendell psykologiske thrillere med et twist af social forståelse og lidt mere vildskab. Denne bog er bygget op i en langsom spændingskurve, der får hårene til at rejse sig, og den handler om en flok unge, der camperer i Wyvis Hall en varm sommernat i 1976. Ti år senere findes liget af en kvinde og et barn på den nærliggende dyrekirkegård.

16: Arturo Pérez-Reverte: Dumasklubben (1993)

Indviklede intriger og højt intellektuelt niveau parret med hæsblæsende spænding og vidunderligt sprog. Eller Alexandre Dumas klonet med den moderne krimi. En professionel bogjæger får til opgave at undersøge ægtheden af et hidtil ukendt originalmanuskript til et kapitel af »De tre musketerer«. Den tidligere ejer er død, og andre, der har med manuskriptet at gøre, falder på stribe.

17: Karin Fossum: Se dig ikke tilbage (1997)

Sober, diskret og meget velskreven, og med en form der, uden at være decideret minimalistisk, er koncis og stram. Som oftest handler Fossums bøger om forbrydelser mod børn, som her hvor en seksårig pige forsvinder efter en kort tur på vej hjem. En mistænkt mongol og liget af en nøgen teenagepige er andre ingredienser i denne psykologiske thriller.

18: Pierre Lemaitre: Irène (2006)

Nogle mener, at andet bind (»Alex«) i serien om den halvanden meter høje kriminalkommissær Camille Verhoeven er bedre end etteren, måske fordi makaberheden er så meget desto mere rå i debutromanen her. Men »Irène« tager så at sige afsæt i forfatterens litterære forbilleder, og det på fornem vis – en velkomponeret, nyskabende og underfundig krimi.

19: Fred Vargas: Et uvist sted (2008)

Under pseudonym skriver arkæologen og middelalderhistorikeren Frédérique Audoin-Rouzeau højspændte, poetiske og realistisk-gotiske krimier. Denne gang skal den excentriske politikommissær Adamsberg og hans kolleger, den meget metodiske Danglard og den seksfodsjambe-talende Veyrenc, opklare et makabert mord, der fører tilbage til en serbisk landsby og gamle vampyrmyter.

20: Robert Galbraith: Gøgens kalden (2013)

En elegant puslespilskrimi i bedste britiske stil med godt sprog, underspillet humor og en et-benet helt, der forsøger at finde sig selv som hjemsendt krigsveteran ved at slå sig ned som privatdetektiv. En kendt topmodel dør efter et fatalt fald fra sit vindue, og undervejs i opklaringen falder det londonske jetsets mange skeletter ud af skabene.