Verden

Napoleon: Jeg giver dig tre kys

Daniel Radcliffe alias Harry Potter. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

JOSEPHINE, Napoleons kommende hustru, modtog i 1795, mens de endnu kun var forlovede, et lidenskabeligt brev fra Napoleon. Brevet er et af mange sjældne breve, ialt 570, skrevet til og modtaget af store historiske navne, og som blev solgt forleden på en Christies auktion for 42 mio. kr. Brevene, samlet af en nu afdød schweizisk bankier, Albin Schram, blev fundet for nylig af hans familie, da de skulle rydde hans hus. De lå i et gammelt køleskab. Der var breve skrevet bl.a. af Churchill, Peter den Store, Alexander Pusjkin, Sir Isaac Newton, Beethoven, Darwin, Voltaire, Monet og Cromwell. Schram, der havde en fortid som tysk krigsfange i en russisk fangelejr, men undslap i 1945, startede sin samling i 1973 med købet af Napoleon-brevet. I brevet skriver Napoleon: »Je te donne trois baisés, un sur ton coeur, un sur ta bouche et un sur tes yeux.« (»Jeg giver dig tre kys, et på dit hjerte, et på din mund og et på dine øjne«). Dette brev alene kostede en ny ejer 3, 1 mio. kr.

Harry Potter og piger, der kysser

- og mens vi er ved kys, så hjælper DANIEL RADCLIFFEs superhelte-status ham ikke til succes med pigerne i hans næste film, »People«. Ved premieren fortalte han, hvorledes piger hedt kyssede hans ny voksfigur hos Madame Taussaud: »Det er okay, men jeg er alt for alene. Fortæl dem, at de kan komme og smage den rigtige vare.«

Rapper Diddy og de rappe biler

Planlægger P. DIDDY, rapper, at købe sit eget Formel 1-team? Det mener Daily Telegraph, der har observeret ham i nærkontakt med den unge, succesrige britiske racerstjerne Lewis Hamilton. Mødet fandt sted, da Diddy forleden under stor bravour på den kendte restaurant Fifty på Londons St Jamess Street lancerede sin ny parfume med navnet »Unforgiven«. Lanceringen kostede P. Diddy 1,6 mio. kr., heraf champagne for 1,1 mio kr. Det er åbenbart, hvad det koster, når propperne skal springe hele tiden.

Putins gave til Solsjenitsyn

VLADIMIR PUTIN, tidligere KGB, har nu tildelt Alexandr Solsjenitsyn, tidligere dissident, Ruslands top-ærespris for et liv ofret for humanisme. Solsjenitsyn, i dag 88, forfatter af »Gulag Øhavet« og andre angreb på sovjetstyret, og som tilbragte to årtier i eksil, før han i 1994 vendte tilbage til Rusland, har siden levet et tilbagetrukket liv i Moskva.

Lincoln og hans kakkelovnshat

En gammel, bulet kakkelovnshat, et par gamle, blodplettede handsker og et børnedigt lyder ikke som historieskrivning. Men de tre ting er del af en umådelig stor, privat samling af ABRAHAM LINCOLN-ejendele vist i disse dage på en ny udstilling i Lincoln Presidential Library and Museum i hans hjemby Springfield, Illinois. Hundreder af breve og dokumenter fortæller om hverdagslivet hos USAs 16. præsident, om samlivet med hans kone og om hans morder, John Wilkes Booth.