Venstre vil tage 400 millioner kroner fra DR og mangedoble public service-puljen

En ny pulje på halv milliard kroner skal give et bredt udbud af producenter mulighed for at levere public service-indhold ved siden af DR.

Venstre vil øge public service-puljen med 500 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når partierne i starten af året går til kulturminister Mette Bock for at begynde forhandlingerne om en ny medieaftale, vil en ny public service-pulje på en halv milliard kroner stå øverst på Venstres ønskeliste. Puljen, der skal finansiere en række områder som nyheder og dokumentarfilm, dramaproduktioner og programmer til børn og unge, bliver dermed omkring ti gange større end den nuværende pulje på 35 millioner kroner.

Intentionerne bag puljen er at skabe muligheder for et bredere udvalg af medier og producenter af public service-indhold end det der eksisterer i dag og som domineres af DR, siger Venstres medieordfører Britt Bager.

»Alle der betaler skat i Danmark vil kunne søge, herunder dagblade og regionale aviser, private Tv-stationer som TV3 og Discover, men i princippet også Netflix og HBO Nordic,« siger Britt Bager til Berlingske.

Ifølge Venstres oplæg har DR i øjeblikket en »usund« monopolstatus på public service-markedet, som gør det svært for nye aktører at få chancen for at bevise deres duelighed som public service-medier.

Den nuværende pulje bliver i dag fortrinsvist benyttet af TV2, men det er et kendt ønske fra produktionsbranchen, at puljen skal udvides, både hvad angår størrelsen og hvilke aktører, som puljen retter sig mod. Her ønsker Venstre at gøre op med de nuværende tildelingskriterier, der blandt andet er underlagt regler om reklameafbrydelser.

Ifølge Britt Bager vil en bredere palette af ansøgere potentielt kunne føre til nye journalistiske formater til gavn for en bedre demokratisk debat i landet.

»Det er min formodning at mange gode ideer vil kunne opstå og udvikle sig uden for DRs store maskineri. DR har mange gode journalistiske programmer, men med al respekt så har de ikke udviklet sig ret meget,« siger Britt Bager.

For at sikre at public service-midlerne får så bred nytte som muligt, skal puljen ifølge Venstres oplæg, opdeles i forskellige kategorier som børn og unge, dokumentar og debat, kultur, historie, videnskab, litteratur og musik og lokal og regional dækning. Endelig skal en del af puljen øremærkes til digital udvikling af de danske medier.

I oplægget indgår også et forslag om en såkaldt »Danflix”-app, der skal sikre, at det indhold der produceres for puljemidlerne bliver tilgængeligt for skatteborgerne på en Netflix-lignende konstruktion, efter at producenterne har haft eneret til at distribuere indholdet i en periode på tre til seks måneder. .

Venstres medieordfører Britt Bager har stor tiltro til de private mediers evne til at producere public service-stof til gavn for en pluralistisk debat, selvom det hyppigt er blevet hævdet af DR, at produktionen af den type indhold bedst leveres af et »uafhængigt” DR.

»DR skal fortsat blive ved med at producere public service. Vi vil ikke lukke DR, og det er min påstand, at de for deres resterende 3,2 milliarder stadig kan producere rigtig meget,« siger Britt Bager.

Den nye public service pulje skal finansieres ved at overføre 400 millioner kroner fra DRs budget, samt 100 millioner kroner fra mediestøtteordningen. Ifølge oplægget skal den præcise udmøntning af puljen aftales internt i regeringen og i den kommende forligskreds.

Det har tidligere været beskrevet i dagbladet Politiken, at regeringen har tilbudt Dansk Folkeparti en beskæring af DR på 12,5 procent og en afskaffelse af medielicensen, som et led i regeringens forslag til en skattereform.

Det forslag får medieordfører hos Socialdemokratiet, Mogens Jensen, til at udtrykke bekymring for, hvorvidt de 400 millioner kroner til den nye public service-pulje er en yderligere beskæring af DRs budget.

»Vi vil gerne drøfte en udvidelse af public service-puljen, men det er for tidligt at lægge sig fast på beløb, når vi ikke ved, hvor mange penge der i forvejen er til rådighed til at producere public service for. Vores udgangspunkt er, at der ihvertfald ikke skal være færre penge at producere dansksproget indhold for. Det ville være en kulturpolitisk katastrofe i en tid, hvor udenlandsk medieindhold vælter ind over os,« siger Mogens Jensen til Berlingske.

Hos Dansk Folkeparti har man tidligere foreslået en besparelse på DR på 25 procent, og derfor så medieordfører Martin Martinus gerne et dybere beskæring. At give andre aktører muligheder for at byde ind på public service er partiet åbent overfor, selvom man gerne vil se nøjere på konsekvenserne ved at overføre 100 millioner kroner fra den nuværende mediestøtteordning.

»Vores første prioritet er besparelser på DR, men hvis man kan få andre til at byde ind på public service, hilser vi det velkomment,« siger Morten Marinus.