Venstre: Breivik-teater er usmageligt

Venstre kalder CaféTeatrets plan om at lave et teaterstykke om Anders Breivik for usmagelig og dårlig stil. Men der er ikke noget at gøre ved det, er politikerne enige om.

CaféTeatret sætter senere i år en forestilling op om Anders Breivik og hans politiske manifest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er usmageligt og disrespektfuldt overfor de mange efterladte.

Meldingen kommer fra Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, efter at CaféTeatret har valgt at opsætte et teaterstykke om Anders Breivik, hvor en skuespiller skal fremføre en monolog med afsæt i massemorderens manifest.

CaféTeatrets nye stykke, der starter den 23. august, har vakt forargelse hos nogle af de pårørende til de 77 ofre for Anders Breiviks massakre. Og det gør det også hos kulturordførere på tværs af Folketinget.

Ikke noget at gøre ved det

Men meldingen er klar: Der er ikke noget at gøre ved det.

- Jeg skal ikke have nogen mening om, hvad man gør på CaféTeatret. Jeg skal som politiker forholde mig til, om det er indenfor rammen, og det er naturligvis indenfor rammen, at kunstnere tager en dybt kontroversiel og næsten aktuel sag op, siger Socialdemokraternes kulturordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Jeg kan godt forstå, hvis de synes, at det her er tæt på. Men hvis vi ser på, hvordan Norge reagerede på Breivik-massakren, så tænkte de, at den her vanvittige mand ikke skal knægte et land, der bygger på demokrati. Det synes jeg, at vi skal tænke på i den her sammenhæng, fortsætter han.

Flemming Møller Mortensen bliver bakket op af sin pendant i Dansk Folkeparti.

- Jeg går ind for fuld kunstnerisk frihed, og som politiker skal jeg slet ikke gå ind og bestemme, hvad et teater må sætte op. Hvis de har lyst til at sætte det til debat, så har de frihed til at gøre det. Om det så er smart at gøre det, må andre vurdere. Det skal jeg ikke gøre, det vil være utidig politisk indblanding, siger Alex Ahrendtsen.

Venstre er med på, at politikerne ikke kan skride ind overfor CaféTeatret, men man kan godt lægge et moderat pres på teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike.

Kunstnerisk frihed kan ikke forbydes

- Vi kan ikke forbyde dem at bruge deres kunstneriske frihed som de vil. Men vi kan godt have den meget klare holdning, at det er aldeles usmageligt, siger Ellen Trane Nørby.

Enhedslisten er enig i, at CaféTeatrets beslutning er kontroversiel. Men der kan måske komme noget godt ud af det, lyder vurderingen.

- Hvis jeg selv var teaterdirektør, ville jeg nok ikke vælge at opsætte det teaterstykke. Men det kan vise sig at blive en vigtig kommentar til den udvikling, der har været i Norge, siger partiets kulturordfører Stine Brix.