Velskrevet thriller

»The Lookout« er en veldrejet thriller med et sjældent gennemtænkt og fermt skrevet manuskript af debutanten Scott Frank.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Scott Frank har i mange år været en dygtig og meget brugt manuskriptforfatter. Han skrev Ellroy-romanen »Get Shorty« om til et filmmanuskript, han skrev Soderberghs »Out of Sight« og vandt en Oscar for bedste manuskript for »Minority Report«. Nu debuterer han som instruktør, selvfølgelig med et manuskript han selv har skrevet, med filmen »The Lookout«.

Her møder vi den unge Chris spillet af Joseph Gordon-Levitt, der for nylig også kunne ses i »Mysterious Skin« der er vokset op som en ren gulddreng. Velhavende familie, et godt udseende og stor succes i ishockey. Efter en bilulykke, hvor to af hans venner dør og hans kæreste mister et ben, er han selv blevet hjerneskadet og er blevet en fuldstændig anden person. Hans korttidshukommelse fungerer ikke og det skjulte handicap begrænser nu hans liv. Han bor sammen med den blinde ven, Lewis et godt gensyn med en skarp Jeff Daniels og arbejder som rengøringshjælp i en lille bank ude på landet. Det er et liv med begrænset udsigt, indtil han møder Gary.

Gary muntrer ham op og skaffer ham kontakt til den kønne Luvlee, men Gary har også en bagtanke. Chris skal hjælpe ham med at røve banken, en idé han først hopper med på og, måske for sent, fortryder. Med sin begrænsede hjernekapacitet må Chris tage kampen op, da han finder ud af hvad han har rodet sig ud i. Udover et plot, der bevarer sin stille spænding hele vejen, giver »The Lookout« sig ikke mindst tid til at bygge sine karakterer, så Chris og Lewis bliver nogle, man interesserer sig for. Det sker først og fremmest i kraft af et virkelig velskrevet manuskript, hvor hvert ord og hver replik er gennemarbejdet. Og filmen er ikke bare en vellykket debut, men også et anderledes bud på en neo-noir. En mørk og bitter fornøjelse.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.