Veloplagt Huxi Bach har sans for djævelen i detaljen

Huxi Bach har blik for tidens dårskab i sit oneman-show, »Valg«, der mest af alt minder om en koncert med skarpe oplæg.

Radio- og TV-værten Huxi Bach, der er aktuel med one-man-showet »Valg«, kunne godt gå hen og udvikle sig til en ny generations lidt mere energiske Niels Hausgaard. Foto: Hans Bach Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem vidste, at fænomenet, radio- og TV-værten Huxi Bach kunne synge? Temmelig godt, endda. Helt ubesværet og med nydelige fraseringer.

Faktisk er hans seneste oneman-show, »Valg« – det tredje i rækken – meget mere en koncert med oplæg end et standup-show. Huxi Bach har nemlig fundet guitaren frem og komponeret en række satiriske knækprosa-småsange, som hver gang er en blød kulmination på de tilløb, som han undervejs illustrerer med lysbilledapparatet.

Små anekdotebårne viser om stakkels Lars Løkke med de alt for korte arme. Om Margrethe, den demokratiske nations overhoved uden demokratiske rettigheder, fanget i et guldbur og et ugeblads-kalifat – tænk, hvis hun stak af i hotpants en dag? Om det dødssyge fænomen »breaking news« – er der overhovedet en nedre grænse? Om de »stakkels, psykisk ustabile mennesker«, han har udstillet i bedste sendetid: deltagerne i »Den store bagedyst«.

Om mangt og meget uden anden sammenhæng end en god, gammeldags sund undren over tidens dårskab.

Et absolut højdepunkt indfinder sig, da Huxi Bach først revser Liberal Alliances Ungdoms ønske om en legalisering af håndvåben, og bagefter får os allesammen til at synge glade med på omkvædet »Skyd løs, skyd løs« – inden han tager os med bukserne nede og afbryder med et: »Det er også lidt sygt, ikke?«

Drillerier med brod

Huxi Bach har os med det samme med sin lune, nordjyske charme, det smørrede grin i skægget i det åbne ansigt under det lyse strithår – hvad det angår, kunne han godt gå hen og udvikle sig til en ny generations lidt mere energiske svar på Niels Hausgaard.

Han er måske ikke intelligent skarpformuleret som en Lasse Rimmer, hudløst selvudstillende som en Frank Hvam, groft og sjovt forulempende som en Linda P. Han er lun, snarere end ond. Mildt drillende, snarere end ubehagelig. Han er mere hoved, end han er underliv. Og tag ikke fejl. Der er brod i hans blik og svirp i hans analyser. Hans teknik er glimrende. Først stiller han sig helt åben for de fænomener, han behandler. Men så kommer snart den nådesløse optrævling.

»Det giver ingen mening, hvis man lytter efter...« er en fast vending.

Men lytte efter, det gør Huxi Bach, og han ved, at djævelen ligger i detaljen. Ikke mindst, når han taler om politikerne og når han når frem til mediekritikken, er han i sit es. Hans afmonterende eksempler på public service-mediernes opfattelse af, hvad der er vigtige nyheder, er ligeså præcist formuleret, som de er underfundige.

Hvad: »Valg« – oneman-show med Huxi Bach.

Hvor: Rundt om i landet frem til 12. maj. Se huxibach.dk