Velkommen til skadestuen

Roman: »Skadestuen«Susanne Staun er på banen med en ny bog, hvor der svælges rigeligt i mandens afstumpede seksualitet og økonomisk styrede magtbegær.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Velkommen til Skadestuen!« siger Den Blågrå til Katarina. Et sted i Tjekkiet, som hun troede var Prag, skal hun lære sin nye metier. Skadestuen er ikke et sted, hvor man heles, men et sted, hvor kvinder kommer til skade. Og det tager han sig som hendes alfons selv for at instruere hende i allerede ved ankomsten. Bistået af tyrenakken, østrigeren Steglitz, voldtager og banker de hende bogstavelig talt på plads på stedet.

Under sine to et halvt års ophold på Skadestuen lærer Kat - som hun kalder sig, når hun betjener kunderne - overlevelse. Hun vil for alt i verden hjem til sin lille datter. Derfor splitter hun sit væsen op i den liderlige højtbetalte luder Kat og moderen og kvinden Katarina. Hun lærer at leve med to kerner, indtil også det projekt mislykkes og selve hendes grundkerne går død.

Undervejs lærer hun Den Gode Mand at kende. En tilsyneladende uskadelig impotent gadebetjent, der betragter hende som sin prinsesse, der blot skal udfris. Det er han imidlertid ikke mand for. Men Susanne Staun er selv kvinde for at skabe en så forrygende handling og befrielsesaktion, som nogen potent mand ville kunne forestille sig.

Slipper hovedpersonen imidlertid ud af sit fysiske fangenskab ved bogens slutning, så er hun dog stadig lænket til den fraspaltede person, der blev til under hendes seksuelle undertrykkelse og forstillelse i sit beklumrede fangenskab.

Det er i skildringen af denne proces, Staun viser sin utrolige styrke som fortæller. Langsomt, men sikkert og revet med af de utallige seksuelle ydmygelser kommer en blottet sjæl til syne; og en person med hævnmotiver, der ikke står tilbage for sine bødlers horrible metoder, står tilbage.

Under Katarinas liv som sexslave bryder tillige hendes tro på ægtemanden sammen. Inden hendes afrejse fra Usbekistan er hendes højt elskede mand blev brutalt myrdet under mistanke for at være medlem af Hizb-ut-Tahrir. Men hvad havde han egentlig gang i som ægtemand?

Susanne Staun sætter i den grad i sin nye roman spørgsmål ved menneskelige motiver, at ingen sandheder mere kan tages for givet. Bagom den tilsyneladende virkelighed lurer indforstået korruption, mændenes utøjlelige og hensynsløst perverterede seksualitet (her skal jeg spare læserne for detaljerne i bogen) og pengestyrede magtbegær. Kvindens offerrolle som luder, tyv, morder og endelig som gennemutroværdigt menneske er konsekvent skildret hos Susanne Staun. Den psykiske smerte får uhyggeligt fysisk nærvær som overalt i læsningen af denne forfatter.