Velkommen til en verden af vinyl

Trommeslageren Stefan Pasborg har droppet både CDer og streaming og har udsendt en portion ikke tidligere udgivet musik på seks spektakulære vinyl-plader - i et begrænset oplag

PR Foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at en udgivelse med ny dansk jazz på det nærmeste hører til dagens orden. Ja, selv om streaming mere og mere overtager markedet, er CDen langt fra død, og hjemvendt fra dødsriget - nu stærkere end nogensinde – står vinyl-LPen. Altså en fysisk ting, som har god stil og god lyd, og som signalerer, at det her er alvor. Og vil man lytte, må man forblive i det samme rum, opleve vinylens rotation og så forhåbentligt hengive sig til musikken.
Som musiker kan man tilmed gå et skridt videre, sådan som den nu 44-årige danske trommeslager Stefan Pasborg har valgt at gøre det. Altså udgive en hel vinyl-serie, i dette tilfælde seks EPer, alle i det 25-cm-LP-format, der var fremherskende i vinylpladens barndom. Og musikken kan hverken hentes på CD eller streaming. Den findes kun i dette eksklusive format. Tilmed i et begrænset oplag.
Stefan Pasborg er et stærkt navn i dansk og international jazz. Han har spillet trommer, siden han som tre-årig fik et trommesæt af sin gudfar, den legendariske trommeslager Alex Riel, med hvem siden jævnligt har optrådt. Dertil er Stefan Pasborg i høj grad mand for at være her og der og alle vegne og ikke mindst at gå sine egne veje. De seks EPer kan købes enkeltvis, men ret beset giver det mest mening at erhverve dem alle, opleve dem som et samlet værk. Også fordi alle omslag er kreeret af billedkunstneren Rasmus Meisler, hvilket understøtter, at udgivelserne tilsammen udgør en skulptur. Ja, faktisk kan man undlade at bryde cellofanen, altså fravælge musikken, således at samlingen bevarer værdien som en installation, et kunstværk, ja, måske som et investeringsobjekt i lighed med de legetøjsbiler fra 1950erne, hvor emballagen er ubrudt.
Men ligesom alle legetøjsbiler burde køre sig en tur, bør musikken jo også komme ud i højtalerne, så man kan opleve Stefan Pasborgs på én gang retrospektive og progressive musikunivers. Og det er fra kunstnerens side da også meningen, at man med dette vinylformat skal lade bordet fange og på godt og ondt tage imod, hvad der kommer. Det er så i vidt omfang da også ulejligheden værd.

LP 1 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Stefan Pasborg lægger ud med en hyldest til den italienske filmkomponist Ennie Morricone. Og med afsæt i western-temaet »For A Few Dollars More« indfanger trommeslageren - bistået af keyboardspilleren Adi Zukanović og guitaristen Lars Bech Pilgaard – ganske fint den særlige »Morricone'ske« stemning.  Vi er kort sagt ude på 1960ernes italienske solhede prærie, hvor helte og skurke står klar til at trække pistolen. Og sandelig er der skud i musikken. Hvilket i øvrigt er karakteristisk for hele samlingen.

LP 2 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Altså også for udgivelse nr. 2 »Love Me Tender«, der handler om fortolkning af rockmusikalske klassikere - optaget på et par festivaler i Finland 2013 og Portugal 2014. Her er Stefan Pasborg i selskab med den finske barytonsaxofonist Mikko Innanen og den litauiske tenorsaxofonist Liudas Mockūnas samt den danske - nu afdøde - el-bassist Nicolai Munch-Hansen. Det er en kvartet, der har glød og patos og rødder i 1960er-avantgarden - med efterklange af den ikoniske saxofonist Albert Ayler. Ikke mindst fascinerer de to versioner af Elvis-klassikeren »Love Me Tender«.

LP 3 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Med »Polkadelic Bebop Trio« hopper vi tilbage til 1997, hvor pianisten Jonas Müller, bassisten Jonas Westergaard og trommeslageren Stefan Pasborg byder på gamle børnedanse som »Hønsefødder og gulerødder« og »Ritsch Ratsch Filionggonggong«. Energisk og fornøjeligt, ikke mindst grundet forrygende tangentleg fra Jonas Müller, som man ikke har hørt så meget til den sidste snes år, grundet hans aktiviteter i udlandet.

LP 4 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Skal man dømme efter de bifald, der ved koncerter efterfølger en lang trommesolo, ja, så ved man, at den slags er populært. Der må kort sagt være publikum til Stefan Pasborgs opus 4, hvor han er ganske alene med en stor portion slagtøj. Har man skepsis over for den slags, så bliver den gjort til skamme, for det lykkes for trommeslageren at holde såvel damp som idéer oppe.

LP 5 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Med trommeslageren Emil de Waal og multikunstneren TS Høeg bliver vi på albummet »Man-The-Man« lukket ind i et mildt sagt disco-pumpende auditorium. Hen over den hårde puls får vi blandt andet dejligt saxofonspil fra TS Høeg, som også lægger tekst og stemme til titelnummeret. Det er musik, som mangen en DJ vil have glæde af, når der skal spilles op til dans, eller når enhver konversation skal overdøves ved selskabelige sammenkomster

LP 6 Fold sammen
Læs mere
Foto: cover.

Naturligvis ender denne slagkraftige musikalske rejse godt, idet det med »The X Mas Album« bliver jul. Højtiden er lagt i hænderne på Ibrahim Electric, der ud over Stefan Pasborg rummer organisten Jeppe Tuxen og guitaristen Niclas Knudsen, og denne trio har i en lang årrække nydt stor popularitet med udadvendt og energiladet musik. Der bliver lagt ud med »Sleigh Ride«, der swinger herligt af sted, og så får vi efterfølgende en skøn og solid vals i form af »We Wish You a Merry Christmas«. Kort sagt - også julerepertoiret får sig én på hatten, og dertil er det værd at nyde Stefan Pasborg, når han synger duet med sin kæreste, skuespilleren Marie Bach Hansen, i endnu en Elvis-klassiker, nemlig »Blue Christmas«. Den kan sagtens nydes uden for sæsonen.

Stefan Pasborg

Pasborg NR 1 - 6

www.pasborg.dk