Vejen til Paradise City

Et ungdomsoprør endte med stjernestatus for Axl Rose.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var svært at forestille sig, at den fandenivoldske, rødhårede stodder Axl Rose nogensinde skulle blive 50 år dengang i 1980erne og 1990erne, da Guns N’ Roses var på toppen.

Bandet var indbegrebet af rock n’ roll, og der var ikke en fest noget sted, hvor man undgik at lægge ører (og gerne stemmebånd) til hits som Paradise City, Welcome to the Jungle, Sweet Child of Mine og You Could be Mine, der den dag i dag er sikre vindere, hvis der skal spilles op til dans med gedigen røvballerock.

Og i midten af det hele stod forsanger Axl Rose, der skreg sin lyrik ud gennem mikrofonen, mens han klædt som en farveblind treårig fes op og ned ad scenen, gerne i selskab med en flaske whisky eller to.

Rose kom ellers fra et stærkt religiøst hjem, hvor han ikke måtte se fjernsyn eller høre musik og blev tvunget i kirke op til otte gange om ugen. Her fik han dog lov til at synge i kor fra femårsalderen, og han skulle hurtigt vise sig at have evner som sanger.

Oprøret

Som 17-årig opdagede Rose, at han var adopteret, og at hans biologiske far havde forladt familien, da Axl var to år. Det påvirkede ham stærkt, og trods stedfarens glødende religiøse opdragelse (eller måske netop derfor) blev han en rod, der gentagne gange kom på kant med loven.

Han havde lært hjemmefra, at sex, drugs and rock n’ roll var Satans værk (»Kvinder var onde. Alt var ondt,« har Axl Rose udtalt om stedfaderens overbevisning), så han kastede sig naturligvis over alle tre i rigelige mængder.

Men i modsætning til så mange andre unge i hans situation havde Rose talent og efter at have sunget i et par bands, stiftede han i fællesskab med Tracii Guns, som han tidligere havde været i band med, Guns N’ Roses. Bandet fik sit navn fra de to musikeres respektive bands, Hollywood Rose og L.A. Guns.

Bandet opnåede ret hurtigt en enorm succes, og Rose blev af flere fremhævet som den mest spændende musiker på scenen overhovedet. Men han var besværlig at arbejde sammen med, ville altid have sin vilje og kom for sent til eller udeblev ligefrem fra koncerter, flere gange med omfattende vandalisme fra rasende fans til følge. Og i 1993 så det ud til at være slut. Bandet gik ikke officielt i opløsning, men de optrådte ikke og udgav ingen nye album. Der skulle gå otte år, før Guns N’ Roses gik på scenen igen, denne gang med Rose som eneste originale medlem. Gruppens længe ventede og ualmindeligt hypede album Chinese Democracy måtte fans imidlertid undvære i mange år, indtil det kom i 2008. Bandet indledte i efteråret 2011 deres første tour i fem år.

Axl Rose rocker videre, når han rent faktisk dukker op.