Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vinterjazz? Hvad er nu det for en størrelse? Ja, normalt er jazzfestivaler jo noget, der finder sted om sommeren, men for 19 år siden var der nogle jazzentusiaster i Odense, som fandt på at lægge en festival i januar måned, hvorved ordet Vinterjazz kom i spil. Og navn og idé skulle vinde genklang i resten af landet, hvorfor det nu er 14. gang, den landsdækkende festival Vinterjazz folder sig ud på spillesteder overalt i det klimaklamme Danmark.
I lighed med andre festivaler har Vinterjazz fået vokseværk, og selv om en del arrangementer nok ville have fundet sted i alle tilfælde, så er der åbenbart et eller andet med festival-etiketten, som animerer til ekstra synliggørelse, ekstra forædling, ekstra tiltag og ekstra publikumstilstrømning. Særligt interessant er det, at mens der i 2013 var 300 koncerter på 60 spillesteder, så er der nu 400 koncerter på 75 spillesteder. Der ligner da et kvantespring.
Det er Copenhagen Jazz Festival, som med økonomisk støtte fra Kunstrådets Musikudvalg og Nordea Fonden er paraplyorganisation og projektansvarlig for vinterjazzen, og til spørgsmålet om årsagen til ovennævnte kvantespring har festivalleder Kenneth Hansen en helt enkel forklaring.
»Uden at prale, så var sidste år et rigtigt godt år. Festivalen fik meget opmærksomhed og megen omtale, og den slags smitter jo.«
Den oprindelige idé med vinterjazzen var at sætte fokus på den aktuelle danske jazzscene, først og fremmest klubberne, og sådan er det fortsat, om end flere og flere internationale koryfæer sniger sig ind på plakaterne. Kenneth Hansen kan således fortælle, at Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med Jazzhouse står for den række af spektakulære koncerter, der finder sted på sidstnævnte lokalitet.
Det er her, man kan opleve den israelsk/amerikanske trompetist Avishai Cohen, som i 2012 blev han kåret til »Rising Star« ved en kritikeraftemning i det førende amerikanske jazzmagasin, DownBeat. Avishai Cohen trækker på såvel bebop- som avantgarde-traditionen, ligesom han fletter træk af jødisk musik ind i lydbilledet. Med sin aktuelle trio med trommeslageren Nasheet Waits og bassisten Reiner Elizarde har trompetisten udsendt to album, hvor han blander egne kompositioner med værker af blandt andre Dizzy Gillespie, Duke Ellington og Cole Porter.
Jazzdiva i usædvanlig konstellation
Copenhagen Jazz Festival står også bag en koncert i Den Sorte Diamant med den danske sangerinde og jazzdiva Sinne Eeg i en ny og lidt usædvanlig konstellation. Hun vil blive ledsaget af sin mangeårige samarbejdspartner, hammondorganisten Martin Schack, samt af den amerikanske guitarist Larry Koonse, som sangerinden mødte på en turné med et amerikansk bigband i Japan i 2012.
Sinne Eeg kan også opleves som »sidewoman« for den herboende amerikanske saxofonist Marc Bernstein. Det sker i Paradise Jazz, københavnerklubben, som kontinuerligt præsenterer kvalitetsjazz, uanset om der er festival eller ej. Det samme gør Jazzhus Montmartre, som under vinterjazzen byder på flere bemærkelsesværdige amerikanske musikere, først og fremmest den fremadstormende vibrafonist Warren Wolf, som over tre aftener optræder med et godt dansk-amerikansk hold.
Og ikke overraskende tegner saxofonisten Benjamin Koppel sig nok engang for en festival i festivalen. Den hedder »Winter Jazz 2014« og finder sted i Prøvehallen i Valby. Heller ikke overaskende er arrangøren selv med i seks af de syv koncerter.
Og mens vi er ved subfestivalerne, så er vinterjazzen i høj grad medvirkende til at synliggøre jazzens undergrund. I København er det pladeselskaberne og musikkollektiverne Barefoot Records og ILK, der kommer på banen i henholdsvis Christianshavns Beboerhus og 5e i Kødbyen. Sidstnævnte lokalitet har under de senere års sommer- og vinterfestivaler været et populært hjemsted for ILK, der netop har fejret 10 års jubilæum. Manager Eva Frost ser frem til tre weekender med i alt 18 koncerter.
»Der kommer ild i pejsen, og dertil er der – som et nyt iværksætterprojekt – en slags folkekøkken, så man kan spise inden koncerterne. Og så er det jo ellers bare de rå vægge, der gør, at musikken står så rent.«
I de mange ILK-konstellationer finder man kunstnere som saxofonisterne Laura Toxværd og Lotte Anker og pianisterne Jacob Anderskov og Simon Toldam, og som noget nyt har ILK via netværket Entranet indgået et samarbejde med svenske og finske grupper. Dertil kommer en release-koncert for et soloalbum med bassisten Nils Davidsen. Det hedder meget passende »Noget at glæde sig til«.