Varm film fra en kold ø

Overvægtig, indadvendt og midaldrende – Fúsi fra Dagur Káris skønne »Virgin Mountain« stjæler dit hjerte.

Ensomme hjerter mødes – og sød musik opstår under linedancen. Islandske Fúsi (Gunnar Jónsson) og Sjöfn (Ilmur Kristjánsdóttir) i »Virgin Mountain«. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter den danske »Voksne mennesker« og den internationale debut »The Good Heart« vender islandske Dagur Kári tilbage til hjemøen med den rørende »Virgin Mountain« – der handler om en mand, som når halvvejs gennem livet, før han begynder at leve det.

Manden er Fúsi. Han er midt i fyrrerne, stærkt overvægtig, bor hjemme hos sin mor, holder sig for sig selv i sit job i lufthavnens bagagehåndtering og bruger aftenerne på at bygge gigantiske modeller af Anden Verdenskrigs store slag – alene eller sammen med sin eneste ven. Men en dag beslutter moderen og hendes kæreste, at Fúsi (Gunnar Jónsson) skal ud i verden. De melder ham til et kursus i linedance, som Fúsi meget modvilligt accepterer at prøve, bare én gang.

Her møder han lige så ensomme Sjöfn (Ilmur Kristjánsdóttir). Hun viser sig at være maniodepressiv og ikke så lidt af en håndfuld – men Fúsis hjerte er lige så stort som brystkassen, det banker i, så måske har kærligheden alligevel en chance? Måske.

Dagur Kári viste allerede i debutfilmen, »Noi Albinoi«, et sjældent talent for virkelig at se samfundets skæve eksistenser. Han udstiller aldrig Fúsi, men behandler ham med den værdighed, som vi, som filmen går, i stigende grad opdager, at han fortjener. Vi får aldrig forklaringen på, hvorfor Fúsi aldrig er kommet ud af starthullerne, men i en alder af 43 år stadig er jomfru – seksuelt og i forhold til livet. Hvorfor går han aldrig ud? Hvorfor har han aldrig rejst? Hvorfor lader han moderen have så stor magt over ham?

Det handler om at bære varmen i sit hjerte

Men det betyder ingenting, for det er ikke Fúsis fortid, der interesserer hverken Kári eller os, men hans nutid og ikke mindst hans fremtid.

Det er umuligt ikke at heppe helhjertet på Fúsi og håbe, at alting vil lykkes for ham. At han vil blomstre og finde sin plads i verden.

Ligesom det er umuligt ikke at føle sig inspireret af ham til at gøre en større forskel i verden. Vende den anden kind til, når verden slår ud, og gøre godt for andre uden at forvente at få noget igen. Fordi vi kan.

Dagur Káris så godt som faste fotograf, Rasmus Videbæk, holder filmen i kølige toner, der understreger Fúsis ensomhed, men også danner en effektiv kontrast til den varme, der lige så stille får lov til at overtage fortællingen. For det kan godt være, at det er en kold verden, vi og Fúsi lever i, men hvad gør det, når man bærer varmen i hjertet?

Hvad: »Virgin Mountain«.

Hvem: Instruktør Dagur Kári. Medvirkende: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir.

Hvor: Premiere over hele landet.