Var Scavenius Hitler-fan?

Historikeren Steen Andersen er på vej med en stor Erik Scavenius-biografi. Under sin forskning stødte han på et citat af udenrigsminister Erik Scavenius, der synes at vise, at Scavenius var lidt af en Hitler-fan.

Stats- og Udenrigsminister Erik Scavenius og Adolf Hitler i samtale i 1941 i forbindelse m. underskrivelsen af Anti-Komintern aftalen. ; Denmark during the German occupation 1940-1945 ); The Danish prime minister and the German leader Adolf Hitler during a conversation in connection with signing the anti Comintern agreement.; Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Erik Scavenius var 25. november 1941 i Berlin for at underskrive den såkaldte Antikominternpagt. Den var rettet mod Sovjetunionen, og dermed blev Danmark placeret i den tyske lejr i en krig, som Tyskland så ud til at vinde. Under opholdet mødte Erik Scavenius hele den nazistiske ledelse, herunder Adolf Hitler.

Historikeren Steen Andersen er på vej med en stor biografi om Erik Scavenius, og i Rigsarkivet læste han Gunnar Larsens dagbøger. Gunnar Larsen var minister for offentlige arbejder i regeringen, og han tog referater fra regeringsmøderne. Ifølge Steen Andersen har citatet ikke tidligere været anvendt i den historiske litteratur. Regeringsmødet fandt sted 28. november 1941, altså tre dage efter Erik Scavenius havde været i Berlin, og i referatet hedder det:

»Udover hvad der staar i Scavenius’ Referater skal kun bemærkes, at han havde det allerbedste Indtryk af Hitler, der var en dynamisk Personlighed, der fuldstændig beherskede alt og alle.«

»Det er et tydeligt eksempel på, at Scavenius aldrig forstod, hvad nazismen gik ud på,« mener Steen Andersen.

»Scavenius troede, at han i Hitler havde en rationel, troværdig partner, ligesom han havde forhandlet med rationelle tyskere under Første Verdenskrig. Han forstod aldrig nazismens ondskab og dæmoni. Selv efter krigen, da han fortsatte kontakten med Werner Best, forstod han aldrig, hvad nazismen havde gjort, og hvad den stod for.«

Ifølge Steen Andersen var denne »blindhed« hos Scavenius et resultat af hans arrogance og intolerance, og den kunne have bragt Danmark ind i den tyske lejr.

»Der er ingen tvivl om, at han var imponeret af Hitler, og det var også en behagelig måde at konstatere på, at han sad over for et fornuftigt rationelt menneske, som han kunne tale med, hvorved han bekæmpede sin egen frygt. Men det var jo egentlig værre end dem, der troede på nazismen, for hans fejlslutninger kunne meget let have bragt Danmark i alvorlig uføre,« siger Steen Andersen.

Beundrede Hitler

Debatten om Erik Scavenius’ rolle under Anden Verdenskrig er blusset op igen, efter at tidl. kultur- og presseråd i Paris og Berlin Uffe Andreasen i to kronikker i Berlingske har kastet meget kritisk lys over Scavenius’ virke. Andreasen hævder, at Erik Scavenius var langt mere tyskvenlig under besættelsen, end hvad selv tyskerne krævede, men var han ligefrem en beundrer af Adolf Hitler, som det fremkomne citat kunne tyde på?

Nej, mener historikeren Niels Wium Olsen.

»Der står, i Gunnar Larsens referat, at Hitler beherskede hele den tyske politiske og militære elite. I november 1941 var Hitler på toppen af sin magt, han havde vundet alle sine felttog. Selv de tidligere så skeptiske generaler så nu op til ham. Nazi-eliten havde gjort det i mange år, så det er jo ikke forkert,« siger Niels Wium Olsen. Og når han siger, at han havde det bedste indtryk af Hitler?

»Hitler var venlig og imødekommende, da Scavenius mødte ham. Det er en ganske kendt sag, at det kunne han også være. Tilmed er Scavenius i den situation, at han skal have sin egen meget skeptiske regering til at sige god for den aftale, han netop har indgået. Så skader det jo ikke at fremstille aftalepartneren positivt. Citatet kan ikke tages som indtægt for nogen egentlig beundring for Hitler eller nazismen.«