Vaginagate

Velsignet være frugten. Må Herren åbne.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Forfatteren Susanne Staun (Arkivfoto)
Læs mere
Fold sammen

Vagina er et godt alsidig ord, men det er bare ikke så sexet, så det kommer meget an på situationen. Et godt dansk ord som fisse, det kan noget,« udtalte Twerk Queen i sidste uge i anledning af The Perfect V, en tretrins vaginalbehandling, der består af intimlotion, en serum mod vaginarynker og en highlighter. Ikke mindst sidstnævnte er skummelt: Hvad er det? En rød pil, så man kan finde vej? Endnu mere presserende: Er det ikke kun elefanter, der har vaginarynker?

Nok så vigtigt: Twerk Queen bør tænke sig om to gange, før hun numsedanser for republikanerne i Michigan. I hvert fald, hvis det kræver, at hun også dér udtaler sig om kvindelig anatomi.

Her er man nemlig slået med rædsel over vagina, fænomenet såvel som ordet, må man forstå: En kvindelig demokrat fik i forrige uge under en abortdebat forbud mod at tale i Repræsentanternes Hus i Michigan efter at have brugt ordet vagina. Lisa Brown, den formastelige, havde sagt: »Mr. Speaker. Jeg er smigret over Deres interesse for min vagina, men nej betyder nej.« Hermed røg med ét slag hendes ret til at tale om pensionsordninger for skolepersonale. Brown havde nemlig forbrudt sig mod etiketten i Repræsentanternes Hus, mente den republikanske ordfører, hvorefter endnu en republikaner udtalte: »Det, hun sagde, var stødende. Det var så stødende, at jeg ikke engang vil sige det til kvinder.« Brown måbede og indkaldte til pressekonference: »Hvis jeg ikke kan bruge ordet vagina, hvorfor er vi så i gang med at lovgive om vaginaer?« spurgte hun. »Hvilke ord kan jeg bruge? Vagina er jo den anatomisk korrekte betegnelse.«

Man forestiller sig ubesværet republikanere omtale alt reproduktivt, som det gøres i det bibelske patriarkat, der regerer dele af USA i »A Handmaid’s Tale«, som pt. kan ses på HBO: »Velsignet være frugten. Lad Herren åbne.«

I mellemtiden kom en snarrådig blogger Brown til hjælp med en længere liste over gode, hygiejniske ord for zonen for ægtemænd, som hun mente ikke ville fornærme »partiets pussies«. Listen omfattede bl.a. eufemismer som det forbudte område, syndens flænge, Guds knivsår, det-ikke-så-friske-sted, og Kant – fatter ikke, hvad Immanuel laver på de kanter, ud over sandsynligvis at definere vagina som ein Ding für uns.

Og så endelig vulva.

Men vulva er altså ikke et synonym for vagina: Det beskriver de ydre kønsorganer. Sexperten Jakob Olrik kan heller ikke finde ud af det og mener, at klitoris sidder i vulva, og på youtube kan man finde en instruktionsvideo om, hvordan man »kysser en vagina«. Jeg skulle mene, at dette krævede et andenæb, men da videoen indledte med en mand, der åd en halv honningmelon med fortænderne, klikkede jeg væk som jaget af en løve.

Der er dog akut hjælp at hente i Urban Dictionary. Her elsker man ordet vagina og ikke kun definerer det i ét fjollet væk, men leverer også over 900 synonymer. Der må være ét af dem, der falder i republikansk smag. Melvin, f.eks.

Det minder unægtelig alt sammen om dengang i 2013, hvor debatten rasede om det rigtige ord for det der, fordi undersøgelser viste, at unge piger slet ikke havde noget ord for ... Melvin.