Værtshuse føler sig hetzet ud af København

Hovedstadens barer føler sig i stigende grad presset af krav, der skal sikre ro og renlighed i byens brokvarterer. Bevillings-nævnet mener ikke, at man hetzer – byen er bare for presset, og folk klager stadig mere, forklarer borgmester, der gerne vil flytte nattelivet væk fra beboelseskvartererne.

En hyggestund på Café Louise, der lukker i morgen. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Beboerne klager mere. Politiet kommer hyppigere. Og det sker oftere, at Miljøkontrollen kommer forbi. Sådan lyder det fra en stribe københavnske værtshuse, der føler sig presset af myndighederne og forfulgt af naboerne. Flere af dem har taget konsekvensen af det, de kalder for en direkte hetz. Café Louise på Nørrebrogade lukker i morgen.

Kind of Blue, der åbnede i Ravnsborggade i 2014, er for længst holdt op med at spille livemusik på grund af klagerne. Og flere af de ældste værtshuse på blandt andet Nørrebro overvejer at lukke tidligere.

Allan Mylius Thomsen, der er byhistoriker og borgerrepræsentant for Enhedslisten i Københavns Kommune, kalder det en sørgelig udvikling.

»Vi ledes af en flok restriktive DJØF-eksperter, der bor meget langt væk, og det har også sneget sig ind på det politiske plan med en lovgivning, der er helt hul i hovedet,« siger Allan Mylius Thomsen, der mener, at man rammer de forkerte, hvis man begrænser værtshusene.

»Jeg kender det københavnske værtshusliv ret godt, og jeg ved, at de stadig bruges af de ensomme. I dagtimerne er det især enlige ældre, der ikke har noget særlig godt netværk, og som ikke gider gå i de kommunale ældretilbud, der dukker op. I stedet går de ned på den lokale og få en øl og en cerut. På de mest traditionelle af stederne er restauratøren og personalet en slags plejefamilie,« fortæller Allan Mylius Thomsen, der siger, at værtshusene stadig fungerer som fristeder i byen.

Mindre fest, hvor folk bor

Men måske bliver det ikke ved med at være sådan. Det er nemlig ikke uden grund, at værtshusene føler, at de har myndighedernes opmærksomhed. Igennem de seneste to år har Københavns Kommune opprioriteret sin indsats på området.

Stadig flere københavnere klager over støjgener. Tal fra Teknik- og Miljøforvaltningen viser, at man i løbet af to år – fra marts 2014 til april 2016 – modtog 1.090 klager over restaurationer. Indenfor de seneste syv måneder – fra maj 2016 til november 2016 – er antallet helt oppe på 692. Også Horesta, der er hovedorganisation for hotel og restaurantområdet, oplever en stigende fokus på det, som rela-tionschef, Christoffer Susé, kalder »de negative effekter af nattelivet.«

»Jeg ved fra restauratører rundt omkring, at de føler, at der er rigtig meget papirarbejde, der skal udfyldes, og at rigtig mange beboerforeninger er aktive og klager over støj- og røg-gener,« siger Christoffer Susé.

De mange klager har fået Miljøkontrollen under Københavns Kommune til at oprette en døgnåben kontakt fredag og lørdag aften, så man kan reagere i det øjeblik, der bliver klaget over larm fra en bar. Man håndhæver også i højere grad kravet om, at barerne får lavet lydsluser, altså dobbeltdøre, så det ikke larmer så meget, når kunderne går ind og ud.

Samtidig har Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), der er formand for Bevillingsnævnet, gjort problemet til et af sine fokusområder.

Han mener ikke, at man skal hetze, men han understreger, at alle slags barer skal overholde reglerne. Og han så gerne, at der blev mindre fest i de kvarterer, hvor folk bor tæt.

»Siden jeg tiltrådte, har jeg presset på for at man får fulgt op på de klager, der kommer. Jeg synes, at det giver god mening, hvis man rykker bylivet derhen, hvor der primært er arbejdspladser om dagen, og at vi forhindrer, at nye barer dukker op i områder, hvor der er meget beboet,« siger Carl Christian Ebbesen, der vil give Bevillingsnævnet flere beføjelser i den kommende restaurationslov.

»Nu er det politiet, der kan udstede og fratage bevillinger, men da vi har et nævn, giver det mening, at man også kan lade den slags være op til en mere politisk vurdering,« siger Carl Christian Ebbesen og understreger, at det ikke nødvendigvis er værtshusene, der støjer mest. Der er bare kommet flere barer til, og visse områder er simpelthen for fyldte. Af samme grund har Bevillingsnævnet udstedt to varsler om, at der ikke kommer flere sene bevillinger i området omkring Gothersgade i Indre by og Rantzausgade på Nørrebro.

»Når vi taler beboelsesområder, så synes jeg ikke, at man skal give barerne lov til at holde nat-åbent i hverdagene. I weekenderne kan man godt holde åbent lidt længere, men jeg så da gerne, at de fleste stoppede kl. 02.00. Det er jeg inde og stramme op på nu,« siger Carl Christian Ebbesen.

Den ny restaurationslov ventes at træde i kraft efter nytår.