Værsgo: Den komplette guide til at overleve 50 mm regn på Roskilde Festival

DMI varsler dage med kraftig regn torsdag til lørdag. Vi har spurgt en udelivs-ekspert og en festivalveteran om tips til en våd Roskilde-festival.

Roskilde 1991 - måske året hvor begrebet smatten blev en del af normal dansk. I år byder vejrudsigterne på prognoser der kan tyde på en gentagelse. Men hvad kan man gøre?  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Tornvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først den gode ting: Der er ikke meget, der tyder på, at urinstøv bliver et problem på årets Roskilde-festival.

Til gengæld kan man nok forvente gensyn med smatten. Eller rent mudder, simpelthen. DMIs forudsigelse for de fire musikdage er i hvert fald ikke til at misforstå:

»Onsdag ser det først fornuftigt ud med lidt sol, men så trækker der skyer ind, og der kommer regn on and off i torsdagsdøgnet. Aftenen og natten til fredag er det så, vi forventer kraftigt regn med torden eller skybrud. Det kan være, at det store nedbørsfelt rammer nord for Roskilde, men der er sandsynlighed for, det også rammer Roskilde. Lørdag ser også våd ud. En del byger, men ikke så heftigt som torsdag-fredag,« oplyser meteorolog Mette Wagner, DMI. I alt regner man med mellem 30 og 50 milimeter regn i dagene.

Så der er dømt gummistøvler og regnfrakke, men hvad kan man ellers gøre for at komme igennem mudderdagene. Hvis man overhovedet kan holde teltet tørt, er det det vigtigste, lyder erfaringen fra festivalveteranen Mogens G. Madsen, Fredericia, der er på vej til sin Roskilde Festival nr. 46. I træk. Og stadig sover i telt - nu dog i et af de allerede opslåede telte bag Orange Scene.

»At holde noget tøj tørt er nok det vigtigste. Og hvis først teltet er oversvømmet, bliver det svært. Men der er nu også en særlig oplevelse ved Roskilde i de våde år. Det går selvfølgelig ud over musikken, men samtidig giver det en slags samhørighed. Vi bliver alle lige, når vi står i mudder til halsen, og det giver både en særlig fællesskabsfølelse og en mere løssluppen stemning,« siger Mogens G. Madsen.

Foreløbigt går det godt:

Når det handler om telte, er der stor forskel på, hvad man kommer med. Et telts vandsøjletryk afslører dets modstandsdygtighed, fortæller Dieter Toftkjær, der er friluftsvejleder og outdoor-inspirator hos Det Danske Spejderkorps.

»Har du et telt med et vandsøjletryk på 10.000, kan det regne så meget, det vil. Men har du købt et billigt telt i Harald Nyborg, så er der stor risiko for at blive våd. Her kan en presenning til 30 kroner, som man lægger over teltet være den nemme løsning. Så skal man godt nok helst etablere en slags tagrende eller afløb, og det kan jo godt blive svært at grave ud, når teltene står så tæt,« siger Dieter Toftkjær.

»Desuden er det vigtigt at få tørret tøjet ind i mellem regnen, og en tørresnor i teltet kan være en god ide, ligesom man skal forsøge at få noget udluftning i teltet. Når det gælder liggeunderlag, så er de billige skummåtter faktisk de bedste, fordi de skyr vand. Man sover så ikke helt så komfortabelt som på en luftmadras, men når sådan en først bliver våd, er den ikke til at få tør igen,« lyder det fra spejdernes friluftsvejleder.

Han anbefaler også, at man anskaffer eller låner sig til de drybags, der er lavet til at holde tøjet tørt. Affaldssække i plastic vil han ikke anbefale som andet end en nødløsning. Når det kommer til tøjet, så lyder rådene: Syntetisk og uld.

»Det kan godt lyde lidt nørdet, men bomuld er faktisk ikke en god ide på en festival. Det suger fugten til sig, og kroppen skal bruge meget energi til at tørre det, så man bliver også kold. Og har man cowboybukser på under regntøjet, bliver de også våde, fordi de ikke kan komme af med fugten. Så uld og syntetisk tøj, der let tørrer, er at foretrække. Bomuldstøjet kommer jo også til lugte, når man sveder, hvad uld gør i mindre grad. Lag på lag vil jeg også anbefale - både fordi det danske vejr er så omskifteligt, men også fordi man så kan tørre ydertøjet undervejs,« siger Dieter Toftkjær.

Et klassisk outfit på Roskilde er plastikposer inden i sko eller støvler. Det er også mest en nødløsning. »Hvis det er koldt, kan det måske være rart for en tid, men hvis man skal rende rundt med det hele dagen, så kan kroppens fugt jo ikke slippe ud, og så går du jo alligevel rundt og har halvvåde fødder.«

Frostposer af plast kan dog være en løsning, når det gælder en anden kernesag: Forsøget på at holde mobiltelefonen tør. Også her er det dog en bedre løsning at købe et vandtæt etui fremfor at skulle fiske den op af posen hele tiden, mener Dieter Toftkjær, som i øvrigt anbefaler, at man finder et lejrbål at tørre sig ved, hvis man er blevet våd.

»Nok ikke lige på teltpladsen, men det er der jo flere steder på festivalpladsen, hvor man også kan varme sig ved, at der er lidelsesfæller, der er lige så våde som en selv. Så man ikke behøver at sende en SMS hjem til mor.«

Hvis man bekymrer sig om sundheden ved Roskilde-ugen, så har Hvidovre Hospital netop udsendt en række beroligende råd - også i muddertilstande. Kroppen kan klare det meste, er konklusionen.

»Det er klart, at man ikke skal rulle sig i en mudderpøl, som ligger ved toiletterne, men når der er store mudderpøle, kan man jo se, hvor man ikke skal gå hen, så det bliver lettere at undgå bakterierne,«  siger Peter Worning, bakterieekspert på Hvidovre Hospital. Af generelle sundhedsråd opfordrer han til at bruge kondom og vaske hænder efter større toiletbesøg - og ellers stole på kroppen trods en uge med mudder, armsved og delebajere.

»Der skal utroligt meget til, før vi bliver syge på grund af dårlig personlig hygiejne,« konstaterer Peter Worning på hospitalets hjemmeside.

Og så skal man ikke gå efter for korte gummistøvler, når regnen virkelig står ned, har Mogens G. Madsen erfaret.

»Jeg kan huske da Bjørk spillede i 2007. Jeg stod foran Orange, og da koncerten gik i gang gik mudderet lige lidt over foden på mine gummistøvler – da den var ved at være forbi, der stod mudderet op til et par centimeter fra mine støvleskafter. Der kom simpelthen så meget vand under den koncert, at man ikke troede det var muligt.«

Den gang i 2007: