V-profil stiller 696 spørgsmål til minister om museum

Politisk ordfører for Venstre, Ellen Trane Nørby, har lammet Kulturministeriet med en byge af spørgsmål, efter Museet for Religiøs Kunst i Lemvig er blevet afvist statsstøtte. Ordførerens mor sidder i museets bestyrelse.

Ellen Trane Nørby, politisk ordfører for Venstre, i Folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturministeriet er blevet bombarderet med spørgsmål fra Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, efter hun i maj blev orienteret om, at kulturminister Uffe Elbæk (R) har afvist at yde statsstøtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, hvor Ellen Trane Nørbys mor, Merete Nørby, sidder i bestyrelsen. Det skriver BT.

Ellen Trane Nørby har nærmest lammet Kulturministeriet ved at stille ikke færre end 696 spørgsmål til kulturministeren. Hun har krævet en ekstremt grundig og tidskrævende redegørelse for, hvorfor 87 andre museer i landet kunne få statstilskud. I alt har hun stillet 696 spørgsmål, som ministeriet her fortsat fire måneder ikke har svaret på, skriver BT.

- De knap 700 spørgsmål gør, at Kulturministeriet ikke umiddelbart har ressourcer til inden for den normale tidsramme for besvarelse af udvalgsspørgsmål at belyse sagen fuldt ud, skrev kulturminister Uffe Elbæk allerede i juni til Folketingets kulturudvalg.

Museet for Religiøs Kunst har i flere år forsøgt at blive statsanerkendt. Men ifølge Kulturstyrelsens afslag fra 23. maj har det lille museum i Lemvig dårlig økonomi, en alt for beskeden samling, lever ikke op til de faglige krav og kunne end ikke formulere ansøgningen om statsstøtte rigtigt. Dermed må museet se bort fra en årlig statsstøtte på 800.000 kroner.

En række dokumenter fra Kulturministeriet viser, at Trane Nørby har kæmpet for at museet skulle have statstilskud - og at hun var utilfreds med, at kulturminister Uffe Elbæk havde afvist at støtte museet, uden at hun var orienteret. Trane Nørby beskyldte kulturministeren for at have begået et »klart tillidsbrud«:

- Det fordrer bestemt ikke i forhold til tillid, når vi taler brevmodel (lovgivning på antipirat-området, red.), mediestøtte eller andet fremtidigt samarbejde, skrev hun den 23. maj i en mail til kulturministeren.

Allerede i januar 2012 advarede en topembedsmand i Kulturministeriet Uffe Elbæk om, at det kunne give problemer med Ellen Trane Nørby, hvis ministeren fulgte de entydigt klare faglige anbefalinger om, at museet i Lemvig skulle nægtes statsstøtte. I et notat til kulturminister Uffe Elbæk skrev ministeriets afdelingschef Steen Kyed 13. januar 2012:

- Jeg er enig i indstillingen (om at museet ikke bør have støtte, red.), men vi kommer sikkert til at høre fra Ellen Trane, der kommer fra Lemvig og har fremhævet museet som et eksempel på et museum, der bør statsanerkendes.

Afdelingschef Steen Kyed oplyser nu til BT, at han kender Ellen Trane Nørby igennem hendes plads i Folketingets kulturudvalg, og at han under en række møder har hørt hende tale meget varmt om museet i Lemvig.

- Alle har jo forskellige politiske interesser, og hun har talt meget varmt for, at Museet for Religiøs Kunst skal statsanerkendes, og det mente jeg var relevant for ministeren at blive orienteret om, siger Steen Kyed til BT.

Ellen Trane Nørby afviser, at hun har forsøgt at lægge pres på ministeren for at give sin hjemegns museum statsstøtte.

- Det her det drejer sig ikke specifikt om Museet for Religiøs Kunst men om museumsloven. Grunden til, jeg henvender mig til ministeren, er, fordi jeg hører deroppefra, at der er ved at være en afgørelse, og så vil jeg gerne vide, hvad afgørelsen er, ligesom jeg vil for andre museer.