V-politiker: København skal hjælpe DR-orkester

Et samarbejde mellem Københavns Kommune og Underholdningsorkestret kan styrke det københavnske musikliv, mener Venstres Michael Gatten og foreslår, at kommunen støtter med minimum 500.000 kroner. Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, DF, er positiv.

Ti blæsere fra DR UnderholdningsOrkester spillede koncert i Thyborøn Fiskeauktion. ?Arkivfoto: Morten Stricker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune bør bidrage til den igangværende redningsaktion for UnderholdningsOrkestret. Det mener Venstres medlem af Borgerrepræsentationen og Kultur- og fritidsudvalget, Michael Gatten.

»At vi er nået dertil, hvor UnderholdningsOrkestret politisk er skubbet helt ud over kanten og nu kun lige akkurat hænger ved med det yderste af fingerneglene, inden orkestret splittes endegyldigt, er en decideret skamplet på vores kultur- og musikliv,« siger han.Han mener, at Københavns Kommune i første omgang skal bakke økonomisk op om den indsamling, som en aktionsgruppe med komponist og producer John Frandsen i spidsen har iværksat på internettet. Målet med den såkaldte crowdfunding er inden udgangen af januar at skaffe en startkapital på mellem tre og seks mio. kroner, som kan holde orkestret i live, indtil der er skaffet mere langsigtet finansiering.

»Kommunen råder jo over nogle frie midler på kulturområdet, og jeg vil bede forvaltningen undersøge de juridiske muligheder for, at Københavns Kommune via en forpligtende samarbejdsaftale kan støtte med en underskudsgaranti på minimum 500.000 kroner årligt fra indeværende år,« siger Michael Gatten.

Nytårskoncert og andre aktiviteter

På længere sigt forestiller han sig, at kommunen kan indgå et bindende samarbejde med UnderholdningsOrkestret, som fremover skal hedde Københavns Underholdningsorkester og bl.a. forpligte sig til at afholde en årlig nytårskoncert samt stå for et antal koncerter og andre musikaktiviteter på københavnske folkeskoler, musikskoler, plejecentre m.v.

»På den måde får kommunen givet et ekstra løft til kulturen og dannelsen af vores børn og unge i skolerne, øget livskvalitet og forøgelse af den mentale sundhed hos vores ældre, og et tiltrængt ekstra løft til den københavnske musikskole, som har været nedprioriteret i alt for mange år. Kort sagt får vi så langt mere igen end vi kan gøre op alene i økonomi,« siger han. »Men det vigtigste her og nu er, at Københavns Kommune giver UnderholdningsOrkestret en hjælpende hånd til at komme videre. Det er sidste udkald, hvis vi skal redde Danmarks mest folkekære orkester, og hvis vi samtidig kan udnytte orkestrets faglighed til et yderligere løft af Københavns mangfoldige musikliv, styrke den københavnske musikskole og skabe livsglæde på byens plejecentre og for børnene i vore skoler, ligger beslutningen efter min mening lige til højrebenet.«

Og det er kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, DF, enig i.

»Jeg bakker fuldt og helt op om idéen. Det vil være fantastisk, hvis vi kan bidrage til at bevare et så fantastisk orkester og samtidig bruge det som inspiration for unge og skolebørn til at dyrke musik,« siger han og mener ikke, det vil være urealistisk, at kommunen kan skyde en halv eller en hel million i projektet, hvis der er politisk flertal for det.

»Hvis rammen for indsamlingen er mindst tre mio. kroner, kunne vi nok bidrage til, at man får prøvet den mulighed af. Det vil være brandærgerligt, hvis et så dygtigt og professionelt orkester må lukke, uden at man har afsøgt alle muligheder. Men på længere sigt må det være staten eller DR, der skal ind, hvis Underholdningsorkestret skal fortsætte,« siger han.

John Frandsen fra intiativgruppen bag indsamlingen er meget positiv over for et kommunalt samarbejde både med København og gerne også med andre kommuner:

»Jeg synes, det lyder som et rigtig fint forslag. Vi er jo i en fase, hvor vi prøver mange forskellige modeller af for at se, hvad kan lade sig gøre – også på længere sigt,« siger han.

»Tanken om at få et mere forpligtende samarbejde f.eks. med København eller med andre kommuner i landet er meget spændende. Det vil vi betragte som en meget fin håndsrækning, og vi vil meget gerne have en samtale med Københavns Kommune, hvis der kommer et konkret udspil. Vi griber alle de hænder, der rækker sig frem mod os – og de er heldigvis mange – og det her lyder meget spændende.«

Indsamlingen »Folkegaven: Underholdningsorkestret« findes på kickstarter.com eller det direkte link herunder:

http://goo.gl/Kbws4P